BiH se plasirala u finale Eurobasekta u Litvaniji

ep-kadeti-bih-deklasirali-srbiju-musa-ubacio-27-koseva_1438867684 (1)BiH je u finalu Evropskog prvenstva nakon što je savladala Španiju u dramatičnoj borbi sa čak dva produžetka za konačni rezultat 86:78, piše bh. novinska agencija Patria.

Nakon što je zvanični rezultat bio 63:63 u susretu BiH – Španija igrali su se produžeci za prolazak u finale. U prvom produžetku obje selekcije postigle su po deset koševa i došli do ponovnog izjednačenja 73:73, ali u drugom produžetku nastala je dominacija Zmajeva. Musa i Čampara postigli su po 24 poena, dok je Sikiraš ubacio 23.

Španci se nisu ni snašli, pljuštali su koševi bh. dječaka. Španija je dala samo pet koševa, a BiH 13.

Treba istaći da je Španija u regularnom dijelu bila blizu pobjede, ali je trojkom Čampare izjednačeno na 63:63 sedam sekundi prije kraja. Španija je imala napad ali nije postigla koš.

Ni jedna ni druga selekcija nisu u prve tri četvrtine ostvarile značajniji rezultat u odnosu na drugu ekipu, a na kraju treće četvrtine bilo je 47:47. Izabranici Josipa Pandže imali su i nekoliko grešaka tokom treće četvrtine, ali to možemo opravdati umorom, ali i velikom željom prolaska u finale s obzirom da je ovo već historijski uspjeh BiH.
(Nap)