SportVijestiVijesti iz svijeta filma i showbiza

Umro legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević

Trener svih trenera, kako je glasio njegov nadimak kojeg je dobio nakon osvajanja bronze sa Hrvatskom na Svjetskom prvenstvu 1998. godine, je rođen 10. februara 1935. godine u Travniku,a preminuo je danas u 88. godini. Blaževiću je karcinom prvi put dijagnosticiran 2011. godine. Dva puta ga je pobijedio, ali se treći put vratio i nakon duge bolesti sa njim Blažević je izgubio najveću životnu bitku. Blažević je nastupao za Travnik, zagrebačke Dinamo i Lokomotivu, Sarajevo, Rijeku, te švicarske Sion i Moutier.

Sa svoje 33.godine, 1968. godine postao je trener Veveyja, a već nakon dvije sezone dolazi do prvog od 11 trofeja u trenerskoj karijeri – osvajača 1. lige Švicarske.Od jula 2008. do decembra 2009. je vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine do prvog plasmana u baraž u historiji. Ipak, ostat će zauvijek upamćen ne po rezultatima koliko po pristupu trenerskom poslu, specifičnom slatkorječivom odnosu sa novinarima, te načinom na koji je motivisao nogometaše koji su bili spremni učiniti sve za njega i saigrače na terenu.

Centrom grada Ćiro je prije dvije sedmice prošetao u sportskom izdanju dok je sina Miroslava držao pod ruku.Sin Miroslav uz oca je bio do samog kraja, a osim njega Ćiro je imao kćerke Barbaru i Catherine, koje je dobio u dugogodišnjem braku sa suprugom Zdenkom.”U svakom slučaju nemojte za mnom žaliti, previše sam napravio da ne bih bio spokojan. Previše dobrog. I koliko god se trudim, ne mogu naći kome sam zlo napravio, i to od najranije mladosti”, dodao je legendarni trener.