Vijesti iz svijeta filma i showbiza

Preminuo pjevač narodne muzike Marinko Rokvić

Pjevač Marinko Rokvić preminuo je danas u Beogradu u 68. godini, prenose mediji. Marinko i njegov brat od malih nogu su pokazivali interesovanje za muziku i svirali harmoniku. Rođen je 27. januara 1954. godine u Bosanskom Petrovcu.

Pored muzike, Marinko je volio i da trenira fudbal. Po završetku osnovne škole došao je u Beograd, u želji da upiše muzičku školu. Međutim, sva mjesta su bila popunjena, osim za klarinet, ali se Marinko ipak odlučio za elektrotehničku školu i učlanio se u kulturno-umjetničko društvo “Nikola Tesla” u kojem je pjevao.

Prvu ploču snimio je 1974. godine, a 1977. godine imao je veoma zapažen nastup na festivalu Ilidža, na kojem je pjevao pesmu kompozitora Budimira Buce Jovanovića “Momak veseljak”, 1978. na istom festivalu nastupio je sa pjesmom “Zanela me svetla velikoga grada”, a onda i 1980. sa pjesmom “Snegovi beli opet veju”, koja je postala veliki hit.

Sljedeći veliki hit bila je pjesma “Da volim drugu ne mogu”, koja je prodata u tiražu od 600.000 primjeraka. Njegovi sinovi Nikola i Marko također su popularni pjevači pop-folk muzike.