Vijesti iz svijeta filma i showbiza

Amerikanka prešla na islam inspirisana turskom serijom

Serija “Dirilis: Ertugrul” jedna je od najpopularnijih turskih serija koja osvaja publiku širom svijeta, a poseban utjecaj imala je na život 60-godišnje Amerikanke iz Wisconsina koja je na koncu postala muslimanka, Hatidža. Razmišlja čak i da se preseli u Tursku. Planira u junu posjetiti Tursku ako joj to pandemija dozvoli i vidi velike džamije, muzeje i turbeta brojnih historijskih ličnosti u toj zemlji.

Mještanka malog i mirnog kraja savezne američke države Wisconsin baptistička katolkinja i majka šestero djece kazala je da je serija “Ertugrul” na nju ostavila veliki dojam i da je tako prešla na islam. Seriju je našla na Netflixu.

O islamu je mnogo učila i čitanjem prijevoda Kur’ana, a potom je posjetila jedini mesdžid u svom kraju i postala muslimanka te je izabrala ime Hatidža (Khadija). Hatidža je kazala da su muslimani u mesdžidu bili veoma ljubazni prema njoj, a da je u svojoj sredini naišla na različite reakcije koje nisu poljuljale njenu odluku.

Svako jutro se zahvaljujem Allahu. Ljudi uglavnom nisu ni svjesni koliko je život kratak. Želim ljudima poručiti da ne trate živote na pogrešnim stvarima kao što sam ja to činila. Istražujte, nemojte smisao tražiti u odjeći, pedikuri, automobilima i vilama. Trudite se da ne budete sebični, već da gradimo društvo u kojem će se govoriti o tome kako da se pomogne drugom – poručila je Hatidža.