Home / Sport / Mirnesa Bektaš prvakinja Evrope u karateu

Mirnesa Bektaš prvakinja Evrope u karateu

Mirnesa Bektaš, članica Univerzitetskog Karate Kluba „Bosna“ i karate reprezentacije Bosne i Hercegovine osvojila je naslov prvakinje Evrope u karateu u konkurenciji do 21 godine koje je održano u Sočiju. Osim zlatne medalje Mirnese Bektaš, reprezentacija BiH iz Sočija vraća se s još jednom bronzanom medaljom u kadetskoj konkurenciji koju je osvojio Maksim Avramović u borbama kategorije do 70 kg.

U već prvom meču, Mirnesa je pobijedila Korpela Mariu, predstavnicu Finske, rezultatom 3-1. U narednom meču je pobijedila predstavnicu Austrije, Ziller Loru (4. na svjetskoj rang listi), rezultatom 4-3. U finalnom meču Mirnesa je radila protiv predstavnice Izraela, Lončić Dine (39. na svjetskoj rang listi), koji je završen rezultatom 6-2 u korist Mirnese.

Mirnesa je deveta na svjetskoj rang listi u kategoriji seniorke U21 +68 kg i 47. na svjetskoj listi za seniorke +68 kg, te će ova medalja svakako doprinijeti njenom napredovanju na rang listama i ispunjenju norme za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Moramo reći da je ovo prva evropska medalja za Bosnu i Hercegovinu u karateu od kako je karate uvršten u Olimpijske sportove za Olimpijadu u Tokiju 2020. godine, što je izuzetan rezultat za Mirnesu i njene trenere i stručni štab, na čelu sa Suadom Ćupinom.

error: Zabranjeno kopiranje !!