Zmajevi savladali Iran

Historija je ispisana! BiH je u svom prvom nastupu na svjestskim prvenstvima upisala pobjedu. U fenomenalnoj dvorani u Lusailu, Zmajevi su u prvom kolu grupe B SP-a u Kataru savladali Iran rezultatom 30:25. Ostaće upisano da je prvi pogodak za BiH na SP-u postigao Duško Čelica.

rukomet-2

BiH je vrlo loše otvorila utakmicu u spektakularnoj dvorani u Lusailu na čijim je tribinama bilo i oko 200 navijača koji su gromoglasno bodrili Zmajeve.

U prvom poluvremenu smo vodili samo u dva navrata – prvi put u 3. minuti kada je pogodio Faruk Vražalić, te u 5. kada je strijalc bio Vladimir Vranješ. Sve ostalo do kraja prvog dijela otišlo je na stranu Iranaca koji su na sve načine eksploatisali igru u grču Zmajeva.

Mladi tim Irana je krajem prvog dijela počeo da stvara opipljiviju prednost, pa je nakon gola Masealija u 25. minuti rezultat na semaforu pokazivao 10:13. Poluvrijeme je okončano pogotkom istog igrača, za najvećih plus 4 – 16:12.

A onda na teren kao daje istrčala druga ekipa. Sa četiri gola u prve dvije minute drugog dijela, Zmajevi se ekspresno vraćaju u život. Počeo je Čelica, a seriju završili Malinović, Karačić te Vranješ. Tribine sa našim navijačima su eksplodirale! 16:16!

Seriju su nastavili Vražalić i Ovčina i odvode BiH po prvi put na plus 2 – 18:16. Fenomenalnu seriju okončao je Čelica svojim četvrtim pogotkom za 19:16 u 40.minuti.

Naši su u tim trenucima letjeli terenom, no sustigao ih je umor pa se Iranci serijom 3:0 u 42. minuti izjednačavaju na 19:19.

Međutim, Zmajevi opet pojačavaju ritam, te golovima Toromanovića, Terzića, Karačića, Čelice i Ovčine odvode BiH na visokih plus 5 – 25:20. Igrala se 49.minuta.

(Oslobodjenje)