Umro glumac Miodrag Radovanović Mrgud

Poznati glumac Miodrag Radovanović umro je u Beogradu poslije kraće i teške bolesti, saopštilo je Udruženje dramskih umjetnika Srbije.

Poznat i pod nadimkom Mrgud ostvario je čitav niz rola na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je bio član, igrao je i u drugim teatrima a po IMDB-u na malim i velikim ekranima ostvario je 154 uloge među kojima su Šicer u seriji “Salaš u malom ritu”, Komadant Libek u “Balkan ekspresu” Nikola Pašić u “Kolubarskoj bici”, Spiridon u “Boju na Kosovu”…

Dobitnik je nagrade “Srebrna Arena” za ulogu Šicera u seriji “Salaš u Malom Ritu”, zatim “Ordena zasluga za narod sa zlatnim vencem”, te nagrade “Ardalion” za tri epizodne uloge u “Mletačkom trgovcu”.

Miodrag Radovanović, rodom iz Čačka, osnovnu školu je završio u rodnom gradu, a gimnaziju u Kraljevu. Iz Kraljeva, Miodrag je otišao za Beograd gde je studirao slavistiku i agronomiju a završio Pozorišnu akademiju, kasnije preimenovanu u Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu u klasi prof. Mate Miloševića.

Prvi angažman u pozorištu je dobio još kao student 1952. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, gdje je ostao „na daskama“ sve do penzije. Nadimak “Mrgud” dobio je još u osnovnoj školi kada ga je drugar tako nazvao zbog neke nesuglasice. Miodrag Radovanović je bio oženjen Radmilom Velicki-Radovanović.
Filmonizirani.net