Vijesti iz svijeta filma i showbiza

U Turskoj se zbog COVID 19- korona virusa obustavlja snimanje serija na dvije sedmice.

U Turskoj je prije dva dana donesena odluka da se zbog COVID 19- korona virusa, snimanje serija obustavlja, na dvije sedmice.
Serije koje imaju unaprijed snimljene epizode će biti emitovane u redovnom terminu, a one koje to nemaju će napraviti pauzu.
Opasnoat od širenja Covid-19 je velika i svi ih potpuno podržavaju.

Šta je korona virus?
Korona virusi su velika skupina virusa uobičajena za životinje. Kako navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u rijetkim slučajevima ti se virusi mogu prenijeti na ljude, a znanstvenici takve viruse nazivaju zoonoticima.

Koji su simptomi korona virusa?
Ovi virusi kod ljudi mogu izazvati blagu do umjerenu bolest gornjih dišnih puteva, slično uobičajenoj prehladi. U simptome korona virusa ubrajaju se curenje iz nosa, kašalj i grlobolja. Moguća je i glavobolja, a možda i temperatura. Ovo stanje može potrajati nekoliko dana.

Kod osoba slabijeg imunološkog sustava, starijih i najmlađih, postoji vjerojatnost da virus izazove znatno ozbiljnije bolesti donjeg respiratornog trakta poput upale pluća ili bronhitisa. Poznato je nekoliko korona virusa za koje se zna da su smrtonosni za ljude.

Kako se šire korona virusi?
Korona virusi se mogu prenijeti na ljude koji su u kontaktu sa životinjama. Kako navodi WHO, znanstvenici vjeruju kako se MERS počeo širit s deva. Za SARS znanstvenici sumnjaju da se počeo širiti s mačaka.

Što se tiče prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka, najčešće je to u kontaktu s izlučevinama zaražene osobe.

Ovisno o tome koliko je virus zarazan, opasnost od zaraze može predstavljati kašalj, kihanje ili rukovanje sa zaraženom osobom. Isto tako, virus se može prenijeti ako dodirnete nešto što je dirala zaražena osoba pa potom dodirnete usta, nos ili oči. Prema navodima CDC, opasnost od zaraze prijeti i medicinskom osoblju ili njegovateljima koji se brinu o pacijentima, odnosno o pacijentovom izmetu.

Kako se liječi korona virus?
Specifičan tretman za liječenje korona virusa ne postoji i u većini slučajeva simptomi bolesti nestaju sami. Liječnik vam situaciju može olakšati ublažavanjem simptoma, poput prepisivanja lijekova protiv bolova ili za snižavanje tjelesne temperature. Prema preporukama CDC-a, kod upale grla ili kašlja mogu pomoći ovlaživač zraka ili tuširanje vrućom vodom. Važno je piti puno tekućine, mirovati i spavati što je više moguće. Osjetite li simptome koji su teži od uobičajene prehlade, obratite se svom liječniku.

Kako spriječiti zarazu?
Cjepiva koja bi vas mogla zaštititi od ove obitelji virusa još uvijek ne postoje, premda su u tijeku testiranja cjepiva za virus MERS-a.

Rizik od infekcije najviše će smanjiti izbjegavanje oboljelih ljudi, a trudite se što više izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta. Često perite ruke sapunom i vodom, najmanje 20 sekundi.

Ako ste bolesni, ostanite kod kuće, izbjegavajte gužve i kontakte s drugima. Kad kašljete ili kišete, pokrijte usta i nos, a predmete i površine koje dodirujete dezinficirajte.