Home / Vijesti iz svijeta filma i showbiza / U multiplex kinu “Ekran” u Zenici danas premijera filma “Sretan put”

U multiplex kinu “Ekran” u Zenici danas premijera filma “Sretan put”

Danas će u multiplex kinu “Ekran” u Zenici biti prikazana projekcija filma “Sretan put / Bon voyage” autora i režisera Siniše Galića koji govori o BiH dvadeset godina nakon rata.

Film „Sretan put“ je pokušaj da se poželi sreća nekom novom i boljem načinu građenja života u ovoj zemlji, rađen je u produkciji beogradskog Fakulteta dramskih umjetnosti, a uloge tumače: Nenad Okanović, Radoje Čupić, Mugdim Avdagić, Nebojša Đorđević, Milica Sužnjević, Dušan Matejić, Jelica Kovačević i Markus Shinkel.

Autori su na poseban način istakli postratnu stvarnost Bosne i Hercegovine u kojoj su ljudi duboko podijeljeni i ta podijeljenost se vidi svuda oko sebe.

“U svim sredinama, neko je „većina“, neko „manjina“ i u svim tim sredinama poraće jeste težak period borbe sa uspomenama, ranama, tugom pa i mržnjom. Sve se to jasno, održava i na mlade ljude i njihove živote”, osnovna je tema filma.

U filmu je prikazana scena u istočnoj Bosni kada se u autobusu nalaze dva stara prijeratna prijatelja, pravoslavni sveštenik i muslimanski imam, prijatelji koje je razdvojio rat, ali u dubini svoje vjere, u iskustvu nekoga boljega životnoga perioda, koji oni jesu živjeli, predstavljaju šansu za građenje novog života u bolno ranjavanoj zemlji.

Poslije projekcije filma posjetitelji će imati priliku da o suočavanju s prošlošću, potrebi građenja budućnosti, te o važnosti oprosta i pomirenja, čuju promišljanje prof. dr. Marijane Šećibović, koja će biti uvodničar u razgovor o temama, koje su tematika i filma “Sretan put”.

error: Zabranjeno kopiranje !!