Recepti

Tri leće

Sastojci: 8 jaja, 130 grama šećera, 2 kesice vanili šećera, 270 grama brašna, 1 prašak za pecivo

Zaljev: 750 ml mlijeka, 300 ml slatkog vrhnja, 450 ml kond. mlijeka
Bijeli fil: 200 ml slatkog vrhnja

Karamel krema: 1 litar mlijeka, 300 grama šećera, 1 kašika arome vanilije, 1 kašićica sode bikarbone, 100 grama maslaca

Pripreme kreme: U posudu stavite šećer, maslac, vanilin ekstrakt i mlijeko. Kad prokuha dodati sodu bikarbonu i kuhati lagano do željene gustoće, otprilike do 2 sata.

Priprema biskvita: Umutiti bjelanjke, pomalo dodavati šećer sa vanilinim šećerom da dobijete fini čvrst snijeg. Dodavati jedan po jedan žumanjak i mutiti, na kraju dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo. U tepsiju staviti papir za pečenje, sasuti masu za biskvit i peći na 200 stepeni oko 30 minuta.

Dok se tijesto peče pripremiti zaljev. U 300 grama mlijeka dodati 300 grama šećera, 6 grama gustina i 20 grama maslaca. Kad sve prokuha skinuti sa ringle i ostaviti da ohladi. Kad je mlijeko ohladjeno dodati 300 ml slatkog vrhnja i 750 ml mlijeka. Otprilike dobijete oko 1,5 litar tekućine.

Kad je biskvit pečen neka malo ohladi pa ga izvaditi iz tepsije i skinuti papir. Sa donje strane malo ga izbockate čačkalicom, pola mlijeka saspete u tepsiju i u njega stavite biskvit.
Sad ga sa gornje strane izbockate čačkalicom i polahko saspete drugi dio mlijeka. Biskvit će popiti cijelo mlijeko i sve dok traje kolač jednako će cijeli biti sočan. Nakon toga umutite 200 ml slatkog vrhnja i premažite preko biskvita.

Od karamel kreme dužinom kolača povucite linije sa karamelom tako da karamel naspete u najlon kesicu na jednom mjestu je malo probijete /u uglu/ i pritiskom izbacujete karamel i pravite crte. Sad možete čačkalicom sa jedne strane uzeg dijela tepsije prema drugom dijelu vući crte u jednom pa u drugom pravcu da dobijete ove ukrase ili preko tijesta nanijeti karamel pa preko njega praviti crte sa malo umućenog slatkog vrhnja pa onda praviti crte. Sve po vašem ukusu. Prijatno