Međimurska gibanica

Recept: 500 grama kora za pite, Premaz: 200 ml mlijeka, 75 grama maslaca

Fil br.1: 125 grama oraha, 1 kašika cimeta- Fil br.2: 250 grama mladog sira, 3 žumanjka, 1 vanilija šećer, korica od ½ limuna, 25 grama groždjica, 2 bjelanjka, 150 grama šećera – Fil br.3: 350 grama rendanih jabuka, 50 grama šećera u prahu, 2 kašike cimeta – Fil br.4: 125 grama maka, 100 ml mlijeka, 1 vanilija šećer, 25 grama groždjica, korica od ½ limuna, 1 bjelanjak, 100 grama šećera

Preljev: 250 ml slatkog vrhnja

Način pripreme: Osnovno vam je prvo pripremiti sve četiri fila i onda je samo ostalo da polahko složite gibanicu.
Po ovom receptu za fil od oraha potrebno je samo pomiješati orahe sa cimetom. Što se tiče fila od sira morate umutiti žumanjke sa vanilijom šećer, umutiti bjelanjke sa šećerom i onda sve sastojke zajedno sastaviti. Fil od jabuka pripremite tako da sastavite rendane jabuke sa cimetom i šećerom i prije nego ih stavite u tepsiju rukama samo ocijedite jabuke. Za fil od maka stavite mlijeko da prokuha i prelijete ga preko maka, meni je malo bilo tečnije pa možda ili manje staviti mlijeka ili jednostavno ukuhati mak. Bjelanjak umutiti sa šećerom i onda sve sastojke sastaviti.

Trebat će vam 15 kora koje morate isjeći na veličinu tepsije, možda i po pola cm više, znaći svaki puta redate po tri kore. Mlijekom i maslacem koji ste zajedno zagrijali da se maslac otopi polahko premažete svaku koru kad ih slažete i tako sve do kraja radite i sa ostalim korama. Fil od oraha po ovom receptu podijelite na troje i one prve tri kore koje slažete na dno tepsije premažete mlijekom sa maslacem i posipate orahe. Nakon toga dodajete tri kore i stavljate fil od sira, opet tri kore pa fil od jabuka i na kraju tri kore i fil od maka, završavate sa tri kore i zadnju premažete maslacem. Pecite na 180 stepeni 40 minuta, prije kraja na pet minuta izvadite iz rerne prelite preko slatko vrhnje i vratite u rernu na još pet minuta. Prohladjenu pitu pospite šećerom u prahu.