Vijesti iz svijeta filma i showbiza

“Smrt u Sarajevu” osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinaleu

danis-tanovicFilm “Smrt u Sarajevu” bh. režisera Danisa Tanovića večeras je u Berlinu osvojio Srebrnog medvjeda – specijalnu nagradu žirija.

“Smrt u Sarajevu” bavi se problemom današnje Bosne i Hercegovine u kojoj su zastupljeni različiti pogledi na historijska dešavanja poput atentata na austrougarskog prestolonasljednika 1914. godine.

Film su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba, na čelu sa producenticom Amrom Bakšić Čamo i Margo Cinema iz Pariza, a film je rađen po dramskom tekstu francuskog filozofa Bernarda-Henrija Levyja “Hotel Evropa”.

Film bh. režisera i oskarovca Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” je na ovogodišnjem, 66. izdanju festivala Berlinale već nagrađen nagradom FIPRESCI, koju dodjeljuju filmski kritičari.

Za Zlatne i Srebrne medvjede 66. Berlinala takmičilo se 18 filmova, a Festival je ove godine okupio više od 20.000 filmskih profesionalaca iz 128 zemalja svijeta.

Tanović se po preuzimanju nagrade zahvalio svima koji su učestvovali u nastanku filma.

“Volio bih da sam pripremio govor. Hvala mojim producentima, koji su bili strpljivi sa mnom u trenucima kad sam mislio da nikad neću završiti ovaj film, moram zahvaliti Levyju koji je napisao pozorišni komad na osnovu kojeg je nastao ovaj film, hvala mojom ekipi, glumcima i glumicama koji su nevjerovatni. Hvala Berlinale što ste nas ugostili. Pozdrav raji u Meeting Pointu, mon amour, jet’aime, mama, tata, ovo je za vas”, kazao je Danis Tanović.

filmonizirani.net