Home / Vijesti iz svijeta filma i showbiza / Popularna “Elif” dolazi u Zenicu

Popularna “Elif” dolazi u Zenicu

Dječiji festival, koji će 26. aprila, u organizaciji Instituta “Yunus Emre”, bogatim programom biti upriličen u Zenici, okupit će više od 6.000 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, a radi se o učenicima koji su naučili turski jezik u okviru projekta “Moj izbor je turski”.

U bogatom kulturno-zabavnom sadržaju, kojim će obilovati ovogodišnji festival, nastupit će popularni bh. umjetnik Mirza Selimović te djevojčica Isabella Damla Guvenilir, glavna glumica u seriji “Elif”, koja je bila na festivalu i prošle godine. Očekuje se da će programu u Zenici prisustvovati ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, predstavnici minitarstva kulture i turizma Republike Turske, te brojne zvanice.

“Projekat ‘Moj izbor je turski’, koji smo započeli 2011. godine, nije samo projekat koji se odnosi na učenje turskog jezika. U sklopu ovog projekta mi organizujemo širok spektar aktivnosti i takmičenja iz različitih oblasti. Naravno, najvažnija aktivnost svakako tradicionalni Dječiji festival u Zenici. Kao i prethodnih godina, mi smo i ove godine uložili značajne napore kako bi to bio nezaboravan dan za naše učenike”, rekao je Yaman, te se zahvalio na podršci Ambasadi Republike Turske, brojnim organizacjama i općinama iz Turske i BiH.

Yaman je dodao kako su za sve učenike koji će doći na festival pripremljena iznenađenja i prigodni pokloni. Bh. umjetnik Mirza Selimović, koji će prisutne na festivalu ove godine zabaviti svojim pjesmama, također je izrazio zadovoljstvo zbog učešća na festivalu.

Kratko se obratila i Isabella Damla Guvenilir, popularna “Elif”, kako je poznata u zemljama Balkana. “Bila sam ovdje i prošle godine. Želim se zahvaliti svima koji su me pozvali i ove godine. Zahvaljujem se posebno Institutu ‘Yunus Emre’. Jako sam uzbuđena što ću i ove godine biti na Dječijem festivalu. Nadam se da ću doći i sljedeće godine u BiH, jer kad izađem iz aviona osjećam se kao kod kuće”, poručila je Guvenilir.

Kao što je ‘Elif’ kazala, mi se ovdje osjećamo kao kod kuće, i narod u BiH sa svojim otvorenim srcima nam pruža mogućnost da ove aktivnosti organizujemo na što bolji način”, istakao je Koc, te dodao kako je ovo jedna od najvećih organizacija povodom 23. aprila, koja se održava izvan Republike Turske.

“Bosna je naša prijateljska zemlja. Mi radimo na miru, stabilnosti i blagostanju u ovoj zemlji”, porucio je Koc.
U okviru projekta “Moj izbor je turski” koji vodi Institut “Yunus Emre” u Sarajevu, turski se kao drugi strani jezik uči u školama u sedam kantona u BiH od 2011./2012. godine. Projekat je počeo sa 1.048 učenika, a u školskoj 2016./2017. povećan je na 8.243.

error: Zabranjeno kopiranje !!