Grad koji čuva Božiju riječ

Nedaleko od samog centra Zavidovića smještena je prelijepa Čaršijska džamija. Božija kuća o kojoj mnogi dosta toga ne znaju, predstavljena je kao crna tačka, kao leglo okupljanja tzv. ‘mladih ekstremista’. Za one slabo informisane, navest ćemo samo jednu činjenicu, a to je da je iz ove džamije kroz školu hifza izašlo preko 15 hafiza koji danas u svijetu osvajaju nezapamćene nagrade i rezultate.

IMG_66324-433x300Sva priča počinje dolaskom hfz. Mustafe ef. Efendića 1996. godine u Čaršijsku džamiju, kada je počeo sa obnašanjem funkcije imama, hatiba i mualima.

– Škola hifza radi bez prestanka od 1996. pa sve do danas –

Škola hifza otpočela je sa aktivnim radom, nedugo nakon dolaska na službu u već ranije pomenutu džamiju. Uprkos iskušenjima koja vrebaju oko svih nas, posebno oko onih koji se upute ka stjecanju titule Hafiza Kur’ana Časnog, napuštanja i odustajanja od cilja, uz pomoć Svevišnjeg nije bilo.

Hfz. Muhamed M’walidi najmlađi je hafiz koji je izašao iz škole hifza još sa nepunih 10 godina. Hfz. Mustafa je tokom rada pomno pratio i ukazivao na eventualne propuste, te je danas zasigurno ponosan kao muhafiz, a mladi hfz. Muhammed širom svijeta osvaja nezapamćene rezultate na takmičenjima, te Zavidoviće a i BiH predstavlja u pozitivnom svjetlu.

Hfz. Almin Herić je najstariji od kandidata koji su uspješno završili školu hifza, te pred komisijom uspješno proučio čitav Kur’an te time stekao titulu hafiza Kur’ana Časnog.

Prema riječima hfz. Efendića dosada je izveo preko 15 hafiza, a na putu je još nekoliko njih, tačan broj nije želio otkrivati. ”Hvala Allahu, dosad ih je preko 15, na putu je još njih nekoliko, ne bih da navodim broj, samo bih zamolio Allaha da to bude hajirli u svakom pogledu”, kazao je tokom razgovora cijenjeni hafiz.

”Ne tražim ništa osim Allahovog zadovoljstva”

”Mnogi su dolazili da navodno posmatraju rad škole hifza, kako braća iz Arapskih zemalja tako i pojedini ljudi iz Turske, navodno da pomognu, ali pomoći ni dan danas nije bilo, sve ostane samo na priči i lijepim riječima. Allah je Onaj koji pomaže i daje snagu ovoj školi, ne ovisi ona od toga hoće li se neko smilovati pa dati neki dobrovoljni prilog; vjerujte mi Allah se brine, jer je to riječ Njegova”, istakao je hfz. Efendić.

– Zavidovićki hafizi su prepoznatljiv kvalitet u svijetu –

Davud Efendić, Emir Sinanović, Muhamed M’walidi, Haris Ahmić, samo su imena nekih zavidovićkih hafiza koji su nakon škole hifza kroz razna takmičenja u učenju Kur’ana ostvarivali najbolje moguće rezultate. Hfz. Davud Efendić, sin od uvaženog hafiza Mustafe, u proteklom periodu ostvarivao je zavidne rezultate i nagrade kakve naša država još od ranije nije postigla.

– Ženska hafiska mukabela –

Zavidovići su već duži niz godina počašćeni i prepoznatljivi po ženskoj hafiskoj mukabeli koju tokom Ramazana uče mlade iz ovog grada. I ostali gradovi otpočeli su ženskim hafiskim mukabelama, ali Zavidovići su prepoznatljivi po tome što su među prvim počeli, kako sa ženskom mukabelom, tako su i prvi na većini takmičenja.

– Čovjek snuje, Allah određuje –

Uslijed lošeg zdravstvenog stanja hfz. Efendića, škola hifza imala je mali zastoj u periodu od pola godine. Danas sve teče normalnim uslovima. ”Planiram inshAllah i dalje raditi, i poteškoće koje se javljaju Allahovo su određenje i hvala Mu. Ubjeđen sam da će ova škola proizvesti još hafiza uz Allahovu pomoć, ali eto čovjek snuje Allah određuje”, riječi su hfz. Efendića.

Zavidovićani mogu biti ponosni na svog hfz. Mustafu, jer zahvaljući uloženom trudu i pomoći Gospodara prestižni su na svim takmičenjima u učenju Kur’ana, i već odavno ovaj grad mnogi nazivaju ‘Grad hafiza’.
Autor: Jasmin Herić

(zdici)