Vijesti

U Zavidovićima obilježena 24. godišnjica genocida u Srebrenici

Ovo je prvi puta da se godisnjica genocida obilježava na ovakav nacin u našem gradu kazale su članice Aktiva En nisa iz Zavidovića. Okupljanje je počelo ispred Gradske džamije . Povorka sa transparentima je krenula prema spomen obiljezju šehidima i palim borcima. Tu je prof. Idriz Alihodzić održao historijski čas. U nadahnutom izlaganju prof. je objasnio uzroke i sve sto je prethodilo stradanju Bošnjaka u Podrinju, a pogotovo u Srebrenici u julu 1995. godine. Naveo je izvore i pisane dokumente koji potvrđuju da je genocid institucionalno na najvišem vrhu vlasti planiran, izvršen i sakrivan tako sto su posmrtni ostaci premještani po dva ili tri puta.

Obogaćeni novim saznanjima nastavljamo kretanje prema Čaršijskoj džamiji. Članice Aktiva su proučile hatmu stradalim u genocidu. Posljednje sure u džamijskom prostoru proučili su najmlađi učesnici događaja. Hafiz Edin Čaušević je proučio dovu i predao hatmu. Hafiz se obratio prisutnim istaknuvši vaznost ove i ostalih aktivnosti koje organizuje Aktiv žena. Ovim događajem Aktiv žena En nisa jos jednom potvrđuje svoje opredjeljenje da čuva identitet, razvija nacionalnu svijest i odgaja mlade naraštaje na istinskim vrijednostima. Naša moralna obaveza prema žrtvama genocida je cuvati od zaborava njihovo stradanje. Okupljanje je počelo ispred Gradske džamije .

Povorka sa transparentima je krenula prema spomen obiljezju šehidima i palim borcima. Tu je prof. Idriz Alihodzić održao historijski čas. U nadahnutom izlaganju prof. je objasnio uzroke i sve sto je prethodilo stradanju Bošnjaka u Podrinju , a pogotovo u Srebrenici u julu 1995. godine. Naveo je izvore i pisane dokumente koji potvrđuju da je genocid institucionalno na najvišem vrhu vlasti planiran , izvršen i sakrivan tako sto su posmrtni ostaci premještani po dva ili tri puta.

Ovim događajem Aktiv žena En nisa jos jednom potvrđuje svoje opredjeljenje da čuva identitet, razvija nacionalnu svijest i odgaja mlade naraštaje na istinskim vrijednostima. Naša moralna obaveza prema žrtvama genocida je cuvati od zaborava njihovo stradanje. DA SE NE ZABORAVI , DA SE NIKAD NE PONOVI SREBRENICA.

U Memorijalnom centru Potočari danas je održana komemoracija, klanjana dženaza i obavljen ukop 33 žrtve genocida koji je nad Bošnjacima počinjen 1995. godine u “zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici. U prisustvu na desetine hiljada ljudi i brojnih zvaničnika, 24 godine nakon ubistva ove nevine žrtve pronašle su konačni smiraj.

Preživjeli Srebreničani, porodice, rodbina, učesnici Marša mira, ultramaratonci, biciklisti, visoke delegacije i brojni drugi prisutni ovdje su se počeli okupljati još jučer sa zajedničkom misijom – odati počast nevino stradalima. Vjerski dio današnjeg programa predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Počeo je učenjem Jasina i prigodnih sura iz Kur’ana za duše šehida, a koje podsjećaju na prolaznost života i povratak Stvoritelju, na šehide (žrtve, mučenike) koji zalažu život i imetak u odbrani porodice, domovine i vjere.

Pročitani su i odlomci iz romana “Derviš i smrt” te proučena ilahija “Šehidi” i izveden “Srebrenički inferno” koji je napisao Džemaludin Latić. Uslijedilo je klanjanje podne i ikindija-namaza, a potom i dženaze te učenje kabur-dove i Fatihe.