Vijesti

Mještane Brezika kod Zavidovića čeka besana noć, voda prijeti da uđe u domove

Kiša koja neprestano pada nešto više od 24 sata izazvala je brojne probleme stanovnicima Bosne i Hercegovine, a u poslijepodnevnim satima došlo je do izlijevanja rijeke Krivaje.

Stanovnici MZ Brezik su i ove godine među ugroženijim, a večeras ih očekuje besana noć, budući da je voda dostigla nivo uzbune. Mnogi mještani već su preduzeli mjere opreza i podižu namještaj sprat više. I u Lijevči je zabiljezeno katastrofalno stanje, bujica je dizala asvalt, a nekim mjestanima je i voda ulazila u kuce i podrume.

Jos u mnogim mjestima je zabiljezeno dosta stete kako za stambene objekte tako i za usjeve i puteve poput Kovača, Gostovića, Sinanovića. Brašljevina, Stavaka i Vikovića.

U mjestu Begov Han kod Žepča danas je maloljetno dijete palo u nabujali potok, a potraga još uvijek traje. Šestogodišnji dječak je bio u blizini svoje kuće kada je nesretnim slučajem pao u potok čiji je vodostaj porastao usljed aktuelnih obilnih padavina. Majka je skočila za njim u pokušaju da ga spasi, ali bezuspješno. Kako saznajemo postavljene su mreže na ušće u Bosnu ali rezultata nažalost nema. Veliki broj stanovnika naselja Begov Han, odnosno naselja Luke, Branošnica uključilo se u potragu. Bicikl pronađen nedaleko od mjesta gdje je dječak upao u nabujali potok, u toku opširna potraga.

Vojnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine angažirani na pružanju pomoći prilikom poplava u Prijedoru spriječio prodor rijeke Sane dalje prema gradu Prijedoru.

U Banovićima proglašeno stanje prirodne nesreće, obustavljen saobraćaj prema Zavidovićima. Na području šest banjalučkih naselja i dalje je na snazi vanredno stanje. Prema informacijama Štaba za vanredne situacije grada Banja Luka, situacija je bolja u odnosu na proteklu noć.

Nivo vodotoka se smanjuje, ali se očekuje da će nivo Vrbasa na izlazu iz Bočca još rasti. Voda se povlači s poplavljenih prostora. Napajanje električnom energijom je u prekidu na dvije lokacije, ali je vodosnabdijevanje uredno. Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić rekao je da su u stalnom kontaktu s predstavnicima Hidroelektrane Bočac na kojoj je još uvijek visok pritisak, ali rade na kontrolisanom ispuštanju vode.

Pored kiše i poplava u velikom broju mjesta u BiH, stanovnike Bosanske krajine, tačnije mjesta Korčanica nedaleko od Sanskog Mosta iznenadio je i snijeg.