FK Sarajevo osvojio četiri trofeja u takmičenjima BiH: Godina za zlatna slova historije

1Direktor FK Sarajevo Dino Selimović izjavio je da su svi u klubu jako ponosni na izuzetno uspješnu sezonu koševskog premijerligaša, u kojoj su osim prvog tima, kadeti i pioniri osvojili titulu prvaka BiH, a juniori naslov pobjednika Kupa naše zemlje.

Uređen sistem
Osvojili smo četiri od šest trofeja na državnom nivou. Sigurno da zasluge pripadaju cijelom kolektivu, od igrača koji su na terenu pobjeđivali, trenera koji su ih vodili, preko rukovodioca sportskog odjela, do administracije i Upravnog odbora. Ova godina biće ispisana zlatnim slovima u historiji našeg kluba. Sigurno je da zadnjih nešto više od godinu radimo u normalnim finansijskim uslovima. Klub se razvija u svakom segmentu, a to ne bi bilo moguće bez ulaganja Vincenta Tana, kojem smo beskrajno zahvalni, rekao je Selimović.

On tvrdi da je velika želja ovog kluba da golman Matej Delač ostane u Sarajevu, koje pregovara sa Chelseaom.
– Nadamo da će se Delač nastaviti igrati za nas, ali on i njegov matični klub, prvak Engleske, imaju interese u tom aranžmanu. Ostaje otvoreno pitanje da li možemo ispoštovati želje Delača i zahtjeve Chelseaja. Sreća je da imamo dva dobra golmana Senedina Oštrakovića i mladog Emira Plakala, koji sigurno mogu odgovoriti zahtjevima tima…

Naš sagovornik istakao je da su Nigerijci Harmony Ikande i Sani Emmanuel stigli na probu u bordo klub jer je Sarajevo prepoznato kao dobra sredina, ne samo u BiH, nego i širom svijeta. Emmanuel je ofanzivac koji je bio najbolji strijelac i igrač U17 SP-a 2009, da bi od 2012. do 2014. bio član Lazija, u kojem nije odigrao zvaničnu utakmicu, već je bio na posudbama u Salernitani i Bielu, a na probu je došao iz izraelskog Beitara.

– Dobre igre i rezultati, uređen sistem – sigurno da privlače mnoge fudbalere i sportske radnike u klub. To je dio posla koji obavlja sportski direktor, uz pomoć skauting službe.

Kada je riječ o ambicijama Sarajeva u kvalifikacijama Lige prvaka, Selimović smatra da je Lech objektivno favorit, ali da bh. šampion nije bez šansi.

– Cilj je da prođemo prvu prepreku, što bi garantovalo još četiri evropske utakmice.

Selimović je istakao da je svaka selekcija Akademije osvojila po trofej što ga raduje.

– Ono na čemu svi moramo dodatno poraditi i pronaći dobitničku formulu je integracija igrača omladinskih selekcija u prvi tim. Vjerujem da nam je to trenutno jedan od najvećih izazova.

Kontakti sa sponzorima
Direktor bordo kluba podvukao je da je reparacija terena u trening-kampu na Butmiru u finalnoj fazi, i sve je u skladu sa planiranim rokovima i budžetom.

– Vjerujem da ćemo do kraja avgusta kompletirati prvu fazu, kada ćemo koristiti terene trening-kampa. Hvala Općini Ilidža, kao i svim izvođačima radova na podršci u realizaciji ovog projekta, značajnog za fudbal i sport u KS, rekao je Selimović i dodao da Odjel za marketing i komunikacije Sarajeva, kao i svi članovi UO i rukovodstva, svakodnevno rade na uspostavljanju novih kontakata sa sponzorima, u čemu je osvajanje titule uveliko pomoglo. (oslobodjenje.ba)