Defendo Academy: Jedina škola u BiH koja izučava japanski Combat ju jitsu

defendo-academy-muharem-keško-1152015-9-658x436Defendo Academy osnovana je 2011. godine kao rezultat entuzijazma nekolicine zaljubljenika u japanske borilačke vještine.Djelatnost i ciljevi Akademije su izučavanje japanskih borilačkih vještina, vještina samoodbrane i modernih koncepcija borbe, sa posebnom intencijom na Combat i Goshin ryu ju jitsu kao koncepta samoodbrane u realnim situacijama.

Glavni trener Defendo Academy je Muharem Keško, 5. Dan Combat i Goshin ryu ju jitsu. Keško je jedini majstor Combat ju jitsu i Goshin ryu ju jitsu u Bosni i Hercegovini certificiran ispred Goshin ryu International i Svjetskog saveza borilačkih vještina (World Alliance of Martial arts) te direktni učenik Stevea Barnetta, najvećeg autoriteta u svijetu kada je u pitanju Combat i Goshin ryu ju jitsu.

Defendo Academy je jedina škola borilačkih vještina u Bosni i Hercegovini u kojoj se izučava Goshin ryu i Combat ju jitsu. Goshin Jujitsu je moderniji, sveobuhvatniji stil jujitsu orijentiran prvenstveno na samoodbranu.

Budući da ne postoji samo jedan jedinstveni kreator Goshin Jujitsu, naziv stila odnosi se na sisteme koji su ukorijenjeni u tradicionalnim Jujitsu stilovima, ali također uzima mnogo elemenata iz sportova kao što su boks, hrvanje, kao i neke tehnike judoa (koji je sam po sebi derivat Jujitsu), ali je namijenjen realnoj primjeni na ulici – kazao je za Faktor.ba ekspert za situacijsku samoodbranu i borilačke vještine Muharem Keško.

Pored navedenog u Akademiji se izučavaju borilačke koncepcije za primjenu u različitim situacijama (street based scenario), kao i dodatne obuke za specifična zanimanja (tjelohranitelji, zaštitari i slično).

Od nedavno, pored treninga Combat i Goshin ryu ju jitsu, počela je sa radom i Škola borbe.

– To je jedan konceptualno nov sistem na našim prostorima namijenjen prvenstveno onima koji nemaju dovoljno vremena za klasični način bavljenja borilačkim vještinama, a žele se dovesti u optimalnu fizičku formu te naučiti najefikasnije metode borbe i samoodbrane – objasnio je Keško.

Treninzi u Defendo Academ održavaju se ponedjeljkom i četvrtkom (Combat i Goshin ryu ju jitsu), dok se Škola borbe održava utorkom u večernjim satima u sali Defendo Academy u Kulturno sportskom i rekreativnom centru u Hadžićima. (faktor.ba)