Čile prvak Južne Amerike

mesiArgentina i Lionel Messi nakon 120 minuta igre i jedanaesteraca ostali su praznih ruku u velikom finalu Copa Americe. Nakon što su izgubili finale Svjetskog prvenstva prošle godine protiv Njemačke sada su izgubili još jednu priliku da uzmu veliko prvenstvo.

Na Nacionalnom stadionu u Santiagu, pred 49.000 gledatelja, Čile je slavio sa rezultatom 4:1 nakon izvođenja jedanaesteraca. Nakon regularnog vremena i nadoknade koje je trajalo 120 minuta rezultat je bio 0:0.

Za Argentinu je promašio Higuain, koji je pucao visoko, te Banega kojem je Bravo odbranio udarac. Samo je Messi pogodio, a preostala dva argentinska izvođača nisu ni dobili priliku pucati.

Pobjednički jedanaesterac je izveo Alexis, nakon kojeg je Čile započeo veliko slavlje.

Cijela utakmica je bila poprilično zatvorena i ne pretjerano atraktivno, mada tako smo i navikli u velikim finalima, kada je mnogo na kocki. Šansi nije bilo mnogo. Bitna za spomenuti je šansa Argentine u kojoj su imali priliku riješiti utakmicu. Messi je povukao kontru i odigrao za Lavezzija, koji je mogao pucati ali se ipak odlučio na pas ka Higuainu koji je zakasnio i pogodio vanjski dio mreže.

Najbolja šansa Čilea je bila u 82. minuti kada je Alexis pucao no lopta je prošla kraj druge stative. (sport.ba)