NamaziReligija

Akšam namaz

Vrijeme akšam-namaza različito se tumači u različitim islamskim pravcima. Tačnije, svi islamski učenjaci saglasni su u vremenu početka akšam-namaza i smatraju da je to vrijeme kada sunce potpuno nestane sa horizonta, ali se razilaze u vremenu kraja namaza. Akšam se klanja od zalaska sunca pa do jacije. Akšam-namaz ili salatul-magrib
( مغرب) četvrti je od 5 propisanih, obaveznih namaza (molitvi) koje muslimani svakodnevno obavljaju.

Akšam namaz ima 5 rekata i to: 3 rekata farza i 2 rekata sunneta. Akšam je jedini namaz u kojeg se prvo klanja farz pa onda sunnet.

Prije početka namaza vjernik je dužan pripremiti se za namaz (abdestit), zatim zanijetiti u srcu te se okrenuti prema kibli. Muškarci su dužni proučiti i ikamet prije nego sto zanijete za farz namaz.

Akšamski farzi se klanjaju na sljedeci nacin:

Kod akšam namaza se klanjaju prvo farzi koji se zanijjete ovako:
NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE FARDIL MAGRIBI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI-ALLAHU EKBER.

U momentu izgovaranja ALLAHU EKBER muskarac podize ruke spram usiju (ispruzeni prsti i palcevima dotaci jagodice na usima ) a zensko podize ruke u visini ramena. Zatim svezemo ruke desnu preko lijeve, muskarci na pojasu a zensko na prsima i skruseno stojeci pred Allahom dz.sh gledamo preda se i ucimo u sebi.

Na prvom rekatu ucimo u sebi sljedece: SUBHANEKE, EUZU, BISMILLU, FATIHU i jedno SURE. Na drugom rekatu ucimo BISMILLU, FATIHU i jedno SURE. Kad smo klanjali prva dva rekata ostajemo na sjedenju gdje ucimo ETTEHIJJATU, a onda sa tekbirom ustajemo na treci rekat gdje ucimo BISMILLU i FATIHU, zatim ucinimo ruku i dvije sedzde i dolazimo na zavrsno sjedenje gdje proucimo isto sto i na svim zavrsnim sjedenjima tj. ETTEHIJJATU, SALAVATE i DOVU. Predamo selam i time smo klanjali akšamske farze.

Poslije farza klanjamo dva rekata sunneta koji se zanijjete ovako:
NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATE SUNNETIL MAGRIBI EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI-ALLAHU EKBER.

Na prvom rekatu ucimo SUBHANEKE, EUZU, BISMILLU, FATIHU i jedno SURE.
Na drugom rekatu ucimo BISMILLU, FATIHU i jednu SURU. Ovim smo zavrsili klanjanje aksamskog sunneta. Poslije toga proucimo ZIKR, DOVU ucinimo TESPIH i proucimo NAMASKU DOVU