Religija

Tundžina Salavat

Šta je to Tundžina salavat i zašto se uči? Prenosi se u komentaru “Delailul-hajrata” od Hasan ibn Alija el-Esvanija: “Ko prouči ovaj salavat u svakoj brizi i belaju 1000 puta, Allah Uzviseni će mu pomoći i olakšati i on će postići ono čemu se nada.”

To je najdjelotvorniji salavat koji se uči naspram svake nevolje, belaja i straha. Zbog toga je i dobio ime: mundžije = “spasonosni”. U našim se džamijama ovaj salavat uglavnom uči po svršetku pet dnevnih namaza. Mudrost: Ovaj salavat je zaštitnik protiv svakog belaja i sumnje, čuvar od svake sumnje, razlog i sredstvo da dobijemo duhovnu pomoć koja će nas spasiti toga svega. Treba da se uči nakon svakog namaza i lijepo bi bilo učiti ga u danu tri puta. Treba voditi računa o njegovom značenju, da bi se znala u čemu je ustvari, vrijednost salavata.

Tundžina salavat glasi:

Transkripcija:
Allaahumme salli ala Sejjidinaa Muhammedin salaaten tundžina biha min džemi-ilehvali vel-afaati, ve takdii lenaa bihaa džemi-al haadžaati, ve tutahhiruna biha min džemii’s-ssejjiaati, ve terfeunaa bihaa aindeke ealed-dderedžaati, ve tubelligunaa biha aksal-gaajaati min džemii’il-hajraati fi-lhajaati ve baade-lmemaati birahmetike jaa Erhme-rraahimiine.

Prevod:
Bože moj, blagoslovi našeg predvodnika Muhammeda i njegovu porodicu salavatom putem kojeg ćeš nas spasiti od svih strahova i nesreća. Ispuniti nam njime sve potrebe, očistiti nas njime od svih prijestupa, podići nas njime na najviše deredže i pomoći nam da putem njega postignemo najveće ciljeve postižući sve hajrate u životu na ovom svijetu, a i poslije smrti, tako Ti Tvoje milosti, o Najmilostiviji.

Arapska transkripcija:
اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَ عَلٰ آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ۞ صَلَاةً تُنْجِينَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ الْأَهْوَالِ وَالْآَفَاتِ۞وَتَقْضِى لَنَا بِهَا جَمِيعَ الْحَاجَاتِ۞وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ السَّيِّئَاتِ۞ وَتَرْفَعُنَا بِهَا عِنْدَكَ أَعْلَ الدَّرَجَاتِ۞وَتُبَلِّغُنَا بِهَا أَقْصَ الْغَايَاتِ۞مِنْ جَمِيعِ الْخَيْرَاتِ فِ الْحَيَاةِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ۞نِرَحمَتِكَ يَا أَرْحَمَ ارَّاحِمِينَ۞