Religija

Abdest

Abdest je obavezno, Šerijatom ograničeno i propisano čišćenje poslije posebnih uzroka. Abdest je propisan Kur’anom i Sunnetom.

Uzvišeni Allah kaže:”O vjernici, kad hoćete namaz obaviti, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite – a glave svoje potarite – i noge svoje do iza članaka.

ŠTA KVARI ABDEST??

1. Sve što izađe na analne otvore (prednji i zadnji): mokraća, izmet, vjetar, zatim sperma, vedijja i mezija. Vedijja je sluz /sekret prostate/ koja se ponekada pojavljuje poslije napornog mokrenja, a mezija je sluz koja kod muškarca i kod žene izlazi prilikom nadražaja i nije potrebno iza njih se kupati, ali je potrebno oprati tragove vedijje i mezijje sa tjela i odjeće jer su nečisti.

2. Duboki san pri kome se izgubi svijest, osim u slučaju da se zaspi u takvom položaju, pri kome uopće nije moguće da čovjek izgubi abdest. Prenosi se od Enesa b. Malika gdje kaže da su ashabi Allahovog Poslanika, s.a.v.s., iščekivali jaciju, pa bi im glave popadale (pridrijemali bi), a zatim bi klanjali i ne bi se abdestili.”

3.Gubljenje svijesti bez obzira da li se radilo o padanju u nesvijest, pijanstvu ili ludilu, jer osoba kojoj je svijest poremećena nije sigurna da nije izgubila abdest.

4.Dodirivanje polnog organa direktno dlanom ili prstima ruke, jer je Allahov Poslanik ,s.a.v.s., rekao: ”Neka onaj ko dodirne svoj polni organ ne klanja sve dok ponovo ne uzme abdest.

5.Strastveno doirivanje žene prema jačem (radžih) mišljenju ne kvari abdest ukoliko ne dođe do izlučivanja mezijja zbog uzbuđivanja. Dokaz za ovaj stav je hadis Aiše, r.a., da ju je Poslanik, s.a.v.s., poljubio, a poslije nije uzimao abdest.

KAKO SE UZIMA ABDEST???

Oprati šake tri puta vodom, prvo desnu pa lijevu
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Kada uzimate abdest, pocnite sa vašom desnom stranom.“

Izaprati usta (desnom rukom) I nos (lijevom rukom) tri puta vodom, uzimajuci vodu za usta i za nos iz desne šake odjednom. Prilikom cišcenja nosa uvuci vodu u nos, a zatim izbaciti iz nosa koristeci pri tome lijevu šaku.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: ”Kada uzimaš abdest, dobro isperi usta.”

Oprati lice tri puta od uha do uha i od korijena kose na celu do vrha brade, i provuci prste kroz bradu. Uzvišeni Allah kaže: “… operite lica svoja…“ (El-Maide, 6.)

Oprati tri puta ruke od vrhova prstiju do iza laktova, desnu pa lijevu.Uzvišeni Allah kaže: “… i ruke svoje do iza lakata…“ (El-Maide, 6.)

Potrati (mesh) glavu vlažnom rukom jedanput, pocevši sprijeda nazad i obratno.

Uzvišeni Allah kaže: “… i glave svoje potarite…“ (El-Maide, 6.)

Prilikom potiranja glave mokrom rukom prvo poceti sa prednjom stranom, jer u hadisu stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svojim rukama potrao glavu tako što je poceo sprijeda glave i povukao ih do potiljka, a zatim ih vratio nazad.“

Potrati uši jednim kažiprstom unutrašnjost i palcem vanjski dio.“Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, potrao je uši tako što bi kažiprste stavio u uši, a palceve iza ušiju.“

Obrisati vrat mokrim rukama

Oprati noge tri puta od vrhova prstiju do iza clanaka, desnu pa lijevu.

Uzvišeni Allah kaže: “… i noge svoje do iza clanaka…“ (El-Maide, 6.)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Kada uzimaš abdest, istrljaj između prstiju.“

Tagovi

Slične objave

Back to top button
error: Zabranjeno kopiranje !!
Close

Otkriven je Ad Blocker

Molimo ugasite Ad Blocker zbog boljeg doživljaja na stranici.