Vijesti iz svijeta filma i showbiza

10 najplaćenijih turskih glumica i glumaca

Velika ekspanzija turskih serija, ima za posljedicu masovnu popularnost glumaca i glumica koju uživaju među gledaocima. S podjednakim uzbuđenjem se prate njihovi likovi u serijama, ali i njihov privatni život, ljubavni problemi ali i visina honorara.

Čini se da, zajedno s događajima u privatnom životu, vrtoglavo rastu i honorari. Iako se po visini honorara koji dobijaju, polahko približavaju svojim Hollywoodskim kolegama, turske glumice za sada zaostaju u zaradi. Producenti po svemu sudeći prednost daju muškim članovima ekipe, a najveće šanse da ih dostignu imaju trenutno najplaćenije Beren Saat i Nurgül Yeşilçay, piše Filmonizirani.net

Bergüzar Korel


Turska je televizijska i pozorišna glumica, rođena 2. septembra 1982. godine u Istanbulu, Turska. Išla je na je Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu i Star College. Maturirala je na Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünü. Voljela je odbojku i bila je članica mnogih profesionalnih klubova. Tokom školovanja, učestvovala je u mnogim kratkim filmovima. Korel za seriju “Karadayi” u kojoj glumi sa Kenanom Imirzaliogluom zarađuje 12 hiljada eura po epizodi. Dodatne prihode ostvaruje u marketinškim kampanjama koje snima ne samo u Turskoj već i u ostalim zemljama Bliskog istoka.

Meryem Uzerli


Turska glumica njemačkog porijekla, rođena 12. augusta 1983. godine u Kasselu u Njemačkoj. Glumu je od 2000. do 2003. studirala u Hamburgu, u Njemačkoj. Njena najzapaženija uloga je ona sultanije Hürrem u turskom povijesnom spektaklu Sulejman Veličanstveni, za koju je osvojila niz nagrada. Meryem je odrasla u Njemačkoj i slabo govorila turski, zbog čega je uz snimanje serije paralelno učila jezik. Za ulogu Hurem u sapunici “Sulejman veličanstveni” Mejrem Uzerli je na početku snimanja dobijala 4 hiljade eura po epizodi. To se vremenom mijenjalo, pa su producenti honorar od 12, 5 hiljada eura smatrali prikladnijim. Međutim, glumica nije mislila tako. Prema pisanju pojedinih medija, odluku da se povuče iz pomenute serije donela je upravo zbog „niskih“ honorara. Za ostanak u “Sulejamnu” tražila je dupli novčani iznos. Njenim zahteviam nije udovoljeno pa ju zamijenila Gulčin Santircioglu.

Nurgül Yeşilçay Hayranları


Turska je glumica, rođena 26. marta 1976. godine u Afyon. Nurgül je završila glumu na državnom konzervatoriju sveučilišta Anadolu u Eskişehiru. Nakon što je diplomirala, ostvarila je nekoliko glavnih uloga u pozorišnim predstavama kao što su Ophelia u Hamletu i Blanche u Tramvaj zvan čežnja. Uporedo s nastupima u pozorištu, na velikom ekranu debitirala je 2001. godine u filmu Sellale (The Waterfall). Nakon toga ostvarila je zapažene uloge u mnogobrojnim serijama poput Asmali konak, Ezo Gelin, a glumila je i u filmovima: Vicdan, Egreti Gelin i Yasamin Kiyisinda. Nurgül spada u red najpalćenijih , ali i najprivilegovanijih turskih glumica. Honorar od 20 hiljada evra po epizodi dobija unaprijed. Gledanost serija u kojima se pojavljuje opravdava povjerenje producenta.

Beren Saat


Turska je glumica, rođena 26. februara 1984. godine u Ankari. Diplomirala je menadžment na sveučilištu Bilkent u Ankari. Beren govori engleski i španski jezik. Osim glume voli plesati i fotografirati, a povremeno igra tenis. Beren Sat već godinama drži titulu najpopularnije turske glumice. Obožavanje koje uživa kod publike postalo je opipljivo, pa se njen honorar od prvobitnih 12 popeo na 20 hiljada eura po epizodi. Talenat se isplati, ali Beren svoju ljepotu zna i da unovči i u raznim reklamnim kampanjama.

Tuba Büyüküstün


Hatice Tuba Büyüküstün turska je glumica, rođena 5. jula 1982. godine u Istanbulu. Tuba je završila srednju školu Dogus, a na sveučilištu Mimar Sinan studirala scenografiju i kostimografiju. Već za vrijeme studija, počela je glumiti u reklamama. Debitirala je 2003. godine u TV seriji Sultan Makami, a popularna je i zbog uloge u TV seriji Çemberimde gül oya koju je snimala 2004. godine. Popularnost koju uživa kod publike dobro je poznata producentima, pa Tuba po epizodi dobija 12 hiljada eura. Glumica će se uskoro predstaviti i publici u SAD , u američkoj verziji turske serije “20 Dakika”.

Halit Ergenç


Turski je pozorišni, filmski i televizijski glumac, rođen 30. aprila 1970. godine u Istanbulu. Talenat za glumu je naslijedio od oca koji je, takođe, bio glumac. Halit je od malih nogu morao da nauči da se snalazi pa je prodavao papuče na pijaci da bi preživio. Srednju školu je završio u Bešiktašu, a studije je upisao u Istanbulu. Godinu dana je studirao brodogradnju na Tehničkom fakultetu, nakon čega je prešao na Univerzitet Mimar Sinan gde je studirao operu. Uporedo se bavio marketingom i bio je plesač i prateći vokal slavne turske pop pjevačice i plesačice Ajde Pekan. Napisao je i nekoliko knjiga, a takođe je i komponovao, a od 1996. godine je počeo da radi kao glumac u pozorištu Dormen. Prvu glavnu ulogu je dobio u mjuziklu „Kralj i ja“. Zatim je glumio u seriji „Kara Melek“ koju je publika lijepo prihvatila. Uslijedili su brojni mjuzikli u kojima je učestvovao, a neki od njih su: „Poljubi me, Kejt“, „Milosrdni Tatli“, „Voli me“, „Evita“, itd. Potom odlazi u New York gde je pokušavao da dobije uloge, ali to mu je uspjelo samo u dječijim mjuziklima poput „Zakovih avantura“, što nije dugo trajalo, jer je počeo raditi kao dostavljač, konobar, barmen i zabavljač na dečjim rođendanima, kako bi preživio. Pošto je živio na ivici egzistencije, počeo je da pije, nakon čega ga pozivaju da se vrati u Tursku gde je uspio izgraditi uspješnu karijeru. Osim talenta za glumu, Halit je i jako muzikalan.Halit u svojoj zemlji ima status idola i jedan je od najplaćenijih i najpopularnijih glumaca u Turskoj. Na snimanju serije “1001 noć” upoznao je koleginicu Bergizar Korel koja mu je glumila partnerku Šeherezadu nakon čega su se venčali a zatim dobili sina Alija.

Kenan İmirzalıoğlu


Turski je filmski i televizijski glumac i model, rođen 18. juna 1974 godine u Bala, pokrajina Ankara. Diplomirao je matematiku na sveučilištu Yildiz. Manekenstvom se započeo baviti 1995. godine i ubrzo pobjeđuje na turskom izboru najboljeg modela. Glumačku karijeru počinje 1999. godine, nakon što ga je zapazio Osman Sinav, koji mu je odmah poudio ulogu u TV seriji Deli Yurek. Dobio je oko 850 hiljada za dvije sezone u seriji “Karadayi” u kojoj glumi sa Bergizar Korel. Kao mali je sanjao da bude Supermen, a hobi mu je gajenje bonsai drveća, ljubičica i gardenija.

Burak Özçivit


Turski je glumac i model rođen 24. decembra 1984. godine u Istanbulu. Özçivit je 2005. godine osvojio titulu najboljeg modela Turske i završio na drugom mjestu u konkurenciji “Najbolji model svijeta”. Glumačku karijeru je počeo sa televizijskom serijom Eksi 18 u kojoj je igrao mladog policijskog komesara Murata. Kasnije je glumio u televizijskoj seriji Zoraki Koca, İhanet i Baba Ocağı . Pored toga, pojavio se u filmu Musallat . Završio je Akademiju likovnih umetnosti, a hobi mu je fotografija.

Kıvanç Tatlıtuğ


Turski je glumac i bivši model, rođen 27. oktobra 1983. godine u Adana u Turskoj. Želio je da postane profesionalni košarkaš, ali se morao odreći zbog povrede. Kada je dobio ponudu od francuske agencije da bude model, preselio se u Pariz, gdje je živio više od godinu dana prije nego što se vratio u Tursku nakon što je dobio neke glumačke ponude. Kivanc je osvojio takmičenje ‘Model World’ 2001. godine, te tako ušao u profesionalni svijet manekenstva i glume. Njegova karijera počela je 2002. godine kao modela, a potom nastavlja sa glumom.
Kivanc Tatlitug je takođe najmlađi ambasador dobre volje Unicefa u svijetu. Jedan od najpoznatijih turskih glumaca postao je toliko popularan nakog glasina o vezi sa koleginicom Beren Saat da je poceo da dobija 25 hiljada evra po epizodi u seriji “Sever Jug”.

Erkan Petekkaya

Turski je glumac rođen 11.decembra 1970. godine u Elazig , Turska. U 2017. godini, uz pomoć Fox TV-a , Petekkaya je potpisao ugovor sa “Karga Seven Pictures”, produkcijom koja je povezana sa Red Arrow-om. Ostaće u Los Angelesu kako bi saznao kulturu Hollywooda i igrat će u TV seriji, s početkom u Los Angelesu i Turskoj. Međunarodni ugovor koji je potpisao Petekkaya bio je prvi takve vrste u Turskoj i on će primiti 10 miliona za to.