Home / Sport / Tanović: Iza mene najteža sezona, cilj ostvarenje norme za OI 2020.

Tanović: Iza mene najteža sezona, cilj ostvarenje norme za OI 2020.

Najuspješnija bosanskohercegovačka biciklistkinja, devetorostruka državna prvakinja i dvostruka Balkanska prvakinja u brdskom biciklizmu Lejla Tanović sezonu je završila na 74. mjestu na UCI rankingu.

Lejla je takmičarka profesionalnog SMF tima iz i jedina je iz BiH koja je plasirana u prvih 100 biciklistkinja svijeta. Proteklu sezonu završila je na najjačoj UCI HC kategoriji u Turskoj osvajanjem četvrtog mjesta.

Trenutno, nakon naporne sezone, koristi vrijeme za kratki predah ali uskoro kreće sa priprema za narednu. U razgovoru za Fenu, Tanović je kazala da je ova godina bila jako zahtjevna, najteža koju je do sada imala.

– Plasman na 74. mjesto na svijetu je nešto što sam očekivala. U augustu i junu sam bila bolesna tako da sam morala izostati s nekoliko utrka što je uticalo da plasman na UCI ljestvici bude još bolji – započela je razgovor Tanović.

Istaknula je da je ove godine nastupila na 18 utrka, od Španije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Grčke, Turske…, te da je putovanje na velike udaljenosti sasvim očekivano uticalo na umor i ponekad na rezultate.

– Bitno je da sam pokazala dobru formu na najtežim utrkama u sezoni. Jedna od mojih prvih utrka je bila trodnevna etapna u Španiji na kojoj je nastupilo oko 1.000 takmičara, tako da je to bilo jedno novo iskustvo. Ovo je moja prva godina u najjačoj elite kategoriji i pored dobrih rezultata ostavlja mnogo mjesta za napredak – smatra najbolja bh. biciklistkinja.

– Moja naredna utrka je najvjerovatnije u Hrvatskoj početkom aprila, kada počinje sezona koja traje do oktobra tako da je najvažniji dio priprema ispred mene – zaključuje Tanović.

error: Zabranjeno kopiranje !!