Zašto ne treba piti vodu stojeći

voda_boca_piti_409960S1Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nas je opomenuo o tome kako ne treba piti vodu stojeći.

Ebu Hurejre pripovijeda da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio nekog čovjeka da pije stojeći pa mu je rekao: “Čuvaj se!” “Zašto?”, upita čovjek. “Bi li ti bilo drago da mačka pije s tobom?”, upita ga Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. “Ne”, odgovori onaj čovjek. “Znaj da je s tobom pio neko ko je gori od mačke – šejtan“, zaključi Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Ovaj je lanac je prenosilaca vjerodostojan, njegovi su prenosioci pouzdani.

Hadis koji je zabilježio imam Ahmed (7796) s drugim lancem prenosilaca: El-Eameš – Ebu Salih – Ebu Hurejra, gdje stoji da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Da čovjek koji pije stojeći zna šta se događa u njegovom stomaku, odmah bi izazvao povraćanje“, i on je autentičan.

“Neka niko od vas ne pije stojeći, a ko zaboravi neka povrati ono što je popio.” prenosi (Muslim)

Objašnjenje:

Položaj želuca se razlikuje u stojećem i sjedećem položaju. Čovjek koji stoji, i konzumira tečnu hranu ona direktno ide u dvanaestopalačno crijevo.
U obliku želuca nalazi se jedan luk po imenu put Waldeyer.
Tečna hrana prateći ovaj neprekidni put izlazi kroz jedan mali otvor na želucu (pilor) i ulazi u dvanaestopalačno crijevo (duodenum).
Ako sjedeći budemo pili vodu, skupljajući se u želucu ubija sve mikrobe u njoj i tek onda prelazi u dvanaestoplačno crijevo. U ovom slučaju, ljudi koji piju vodu sjedeći, biće zaštićeni od mnogih bolesti kao i kolere.