Religija

Tumačenje snova o postu i mršenju

Tumačenje snova o postu i mršenju

Poznati učitelj Ebu Sa’d r.a. je rekao: – Tumači snova su se razišli u tumačenju snova o postu.
Neki od njih vele da, ako neko sanja mjesec posta, to znači da će poskupiti cijene i da će se teže prehranjivati.
Drugi, pak, vele da ovakav san ukazuje na ispravnost vjerovanja onoga ko sanja da posti, na oslobođenje od briga, na ozdravljenje i vraćanje duga.
Kad neko sanja da je postio i da je iftario , ako u nečemu dvoumi, stvar će mu se pojasniti, shodno riječima Uzvišenog: “…putokaz čovječanstvu i jasan dokaz…”
Ako to sanja nepismena osoba, postaće hafiz.
Ako neko sanja da namjerno i niječući mrsi post uz ramazan, to znači da ta osoba omalovažava neke šeriatske propise.
Ko sanja da se omrsio , ali pri tom priznaje istinu posta i želi da posti, to znači da će uskoro dobiti nafaku odakle se i ne nada.
Neki vele, ako neko sanja da uz ramazan mrsi, to znači da on živi i shvata islam kakav je on po svojoj prirodi, ili da će otići na neki put kojim je Allah dž.š. zadovoljan, shodno riječima Uzvišenog: “A ko od vas bude bolestan ili na putu…”
Takođe je rečeno: – Ako neko sanja da se uz ramazan namjerno mrsi, to znači da će onaj ko to sanja hotimice ubiti neku osobu.
Ko sanja da je hotimice ubio nekog vjernika – to znači da on uz ramazan namjerno mrsi.
Ako neko sanja da posti dva uzastopna mjeseca na ime kefareta, to znači da će se on pokajati za grijeh koji je počinio.
Ako neko sanja da poslije ramazana napašta dane koje nije postio uz ramazan, to znači da će on oboljeti.
Ko sanja da dobrovoljno posti – to znači da te godine neće oboljeti, shodno haberu: “Postite pa ćete biti zdravi!”
Ako neko sanja da posti čitavog svog života, to znači da se klonio neposlušnosti (prema Allahu dž.š.).
Ako neko sanja da ne posti u ime Allaha dž.š. već da bi se drugima pokazao i da bi stekao popularnost, to znači da on neće postići ono što traži.
Ako osoba koja se zavjetovala da će postiti čitavog svog života sanja da se omrsila, to znači da ta osoba nekoga ogovara ili da će oboljeti od neke teške bolesti.
Ako neko sanja da posti, ali ne zna da li je taj post farz ili nafila , to znači da je on dužan ispuniti neki zavjet, shodno riječima Uzvišenog: “ja sam se zavjetovala Milostivom da ću postiti, pa danas ni s kim neću progovoriti,” ili je možda, obavezan da šuti, jer je osnova posta – šutnja. Ako neko sanja da je nastupio Bajram, to znači da će se on riješiti briga i da će mu se vratiti radost i olakšanje.