Religija

Tumačenje snova o liječenju, lijekovima, napicima i puštanju krvi

Tumačenje snova o liječenju, lijekovima, napicima i puštanju krvi

Svaki napitak žute boje u snu simbolizira bolest.
Svaki LIJEK koji se u snu s lahkoćom pije ili jede za bolesnika znači ozdravljenje, a za zdravu osobu znači izbjegavanje onoga što joj šteti. Sanjanje lijekova neprijatnog ukusa, koji se s mukom uzimaju, simbolizira lakšu bolest iza koje slijedi ozdravljenje.
Rečeno je da sanjanje ukusnih napitaka, koji se s lahkoćom uzimaju, za bogataše ima dobro značenje, obzirom da oni sebi mogu priuštiti provod, dok za siromaha takav san nema dobro značenje, obzirom da oni sebi ne priušćuju napitke izuzev ako su bolesni i primorani da ih piju. Sanjanje prekrupe simbolizira dobru vjeru i putovanje u svrhu činjenja dobra, shodno riječima Uzvišenog: “I opskrbite se (onim što vam je potrebno za put). A najbolja opskrba je bogobojaznost”.
Ko sanja da pije neki lijek, i da mu taj lijek koristi, on je dobar u svom vjerovanju.
Ako rob sanja da ga je neki osorni čovjek napojio pićem, riješit će se brige. Ono što iz čovjeka izađe posredstvom djelovanja lijeka ne tumači se isto kao ono što izađe bez djelovanja lijeka.
PUŠTANJE KRVI iz vene. Ko sanja da mu neki starac pušta krv iz vene čut će nešto od svog prijatelja; ako iz vene poteče krv, nagradit će ga; ako krv iz vene ne poteče, o njemu će se kazivati istina i prestat će griješiti; ako mu je venu rasjekao poprijeko, prestat će takav govor o njemu; ako mu venu rasječe uzduž, takav govor će se povećati i udvostručiti.
Ko sanja da mu neki mladić pušta krv uzdužnim rasijecanjem vene – čut će od svojih neprijatelja klevetu i povećat će mu se imetak; ako mu krv pusti poprečnim rasijecanjem vene, umrijet će mu neko od bliže rodbine; ako mu mladić pušta krv uzdužnim rasijecanjem vene i iz vene poteče krv, vladar će ga oporezovati i uzeti mu imetka srazmjerno istekloj krvi, i ako mu krv pusti poprečnim rasijecanjem vene, vladar će ga pustiti na miru.
Ko sanja da mu neki učenjak (alim) pušta krv i da mu je isteklo mnogo krvi u posudu ili tanjir – oboljet će i potrošiti imetak na porodicu i liječnike, obzirom da tanjir simbolizira liječnika; ako mu pušta krv iz nekog od tjelesnih organa, ali on ne vidi krvi ni posjekotine, pogodit će ga riječi nekog od njegove bliže rodbine kome dotični organ odgovara, srazmjerno bolu koji je osjetio u tom organu.
Ako neko sanja da mu je otvorena vena ali da pritom osjeća neugodnost od oticanja krvi, oboljet će i pretrpjeti štetu u imetku; ako je pritom imao osjećaj da mu puštanje krvi koristi te da mu je iz tijela istekla odgovarajuća količina krvi, njegovo vjerovanje je dobro i te godine uopšte neće imati tjelesnih oboljenja.
Puštanje krvi iz desne ruke simbolizira povećanje imetka, a iz lijeve ruke – povećanje broja prijatelja, a ako ima ženu, ona će se puno ugojiti i imat će obilje dunjalučkih dobara. Ako čovjek sanja da pušta krv iz vratne vene, imati će koristi od nekog drugog vladara, a ako mu iz vene ne poteče krv, o njemu će se govoriti istina.
Ko sanja da nekom drugom čovjeku pušta krv – taj će prestati griješiti; ako taj pusti da mu krv polahko otiče iz vene, pokajat će se za grijehe, obzirom da oticanje krvi simbolizira pokajanje; ako je boja krvi crna, on je ustrajan u nekom velikom grijehu, jer krv simbolizira grijeh, a oticanje krvi – pokajanje.
Ko sanja da je sa skalpelom uzdužnim presijecanjem vene pustio krv svojoj ženi – ona će roditi kćer, a ako venu prosijeca poprijeko, on će prekinuti odnose između nje i njene rodbine. Ko sanja da namjerava pustiti krv iz vene – on namjerava da se pokaje za grijehe.
PUŠTANJE KRVI IZ POTILJKA . Ko sanja da pušta ili traži da mu se pusti krv iz potiljka – dobit će neku upravu, ili preuzeti neku obavezu, ili će dobiti bračni ugovor, ili se oženiti. Jer, potiljak simbolizira preuzimanje obaveze. Ako dobije bračni ugovor, oženit će robinju koja će od njega tražiti da je izdržava, kao i ono što on nije u stanju, a ako ga ne dobije, ona mu neće tražiti da je izdržava. Ako je osoba koja mu je puštala krv iz potiljka neki poznati starac, to mu je prijatelj, a ako je to neki mladić, to mu je neprijatelj, koji će mu nešto uslovljavati ili tražiti neki dug. Ko sanja da pušta krv iz potiljka nekom mladiću -pobijedit će nekog svog neprijatelja. Neki vele da puštanje krvi iz potiljka simbolizira nestanak bolesti, a neki, opet, da simbolizira umanjenje imetka. Rečeno je: Ko sanja da mu krupičar (osoba koja krupicom ili rogom pušta krv iz potiljka) pušta krv iz potiljka – dati će svoj imetak u dobrotvorne svrhe, a ako je na nekom položaju, bit će smijenjen. Ko sanja da pušta krv iz potiljka, ali mu krv ne poteče, on je zakopao neko blago koje ne može da pronađe ili je nekome nešto dao.