Home / Religija / Redovnim obavljanjem namaza možete smanjiti bol u donjem dijelu leđa

Redovnim obavljanjem namaza možete smanjiti bol u donjem dijelu leđa

Namaz, koji su muslimani dužni obavljati pet puta dnevno, ako se obavlja redovno i pravilno, naučnici su otkrili da može smanjiti bol u donjem dijelu leđa i poboljšati zdravlje kičme i elastičnost zglobova.

U studiji se navodi kako određeni pokreti tokom namaza mogu povećati elastičnost, odnosno mobilnost kičme i zglobova, ali ukoliko se ne izvode na pravilan način mogu povećati bol.

U ovom studiju ispitivani su kompjuterski generisani modeli ljudi u pozicijama tijela pri obavljanju namaza te je izvršena analiza o tome kako namaz utječe na bol u donjem dijelu leđa.

“Namaz može eliminirati fizički stres i anksioznost. Postoje i istraživanja koja ukazuju da se molitveni rituali mogu smatrati kao efikasan klinički tretman poremećaja u neuro-mišićno-koštanom sistemu”, rekao je Mohammad Khasawneh, profesor na Univerzitetu Binghamton i koautor studije.

“Jedan od načina posmatranja položaja tijela u namazu jeste da su slični onima iz joge ili intervencijskim vježbama iz fizikalne terapije koje se koriste za liječenje bolova u donjem dijelu leđa”, rekao je profesor Khasawneh.