Home / Vijesti / Puštena u rad prva vjetroelektrana u BiH

Puštena u rad prva vjetroelektrana u BiH

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto pustila je u srijedu u rad vjetroelektranu Mesihovina, jednu od najvećih vjetroelektrana na području jugoistočne Evrope i prvu u BiH.

Ukupna investicijska vrijednost tog projekta je oko 82 miliona eura, a kreditna sredstva odobrila je Njemačka banka za razvoj – KFW u iznosu od 71 milion eura, dok je jedan milion osigurala Vlada Njemačke. Investitor i vlasnik prvog vjetroparka ove vrste u BiH je Elektroprivreda HZHB.

– Stojimo danas pred uspješno realiziranim projektom, koji ne samo da ima značaj za općinu Tomislavgrad i za Kanton 10, nego nadilazi okvire i BiH – istaknula je Krišto.

Prema njezinim riječima, realizacija ovakvog projekta doprinosi otvaranju novih radnih mjesta i pomoći pri osnivanju malih preduzeća na prostoru BiH.

– Ovaj projekt je trajao veoma dugo, ali smo ga uspjeli realizirati i privesti kraju. To je najveći vjetropark u jugoistočnoj Evropi. Planiramo graditi još vjetroparkova koji će biti i veći i jači nego što je vjetropark Mesihovina – kazao je Gilja.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je novinarima kako ova prva vjetroelektrana u BiH pokazuje kojim putem treba ići.

Vjetroelektrana Mesihovina smještena je u centralnom dijelu Općine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju domaćinstva od 6000 kilovat sati godišnje, vjetroelektrana Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava.

error: Zabranjeno kopiranje !!