Poučna priča: Pažnja prema roditeljima

Naši su roditelji Allahov dar. Oni nas paze, brinu o nama i pomažu nam da porastemo. Oni su nježni prema nama i vole nas. Naši roditelji tako mnogo brinu za našu udobnost i sreću. Zato i mi moramo paziti na njih. Uvijek moramo biti ljubazni prema njima. Trebamo slušati ono što oni govore. Naši roditelji misle samo ono što je za nas dobro. Evo jedne takve priče koja govori o pažnji prema roditeljima.

roditelji-2-480x330Bio jednom jedan poštovan čovjek po imenu Serefudin Jahja. Još kao dječak jako je pazio svoje roditelje.Bio je pokoran i nježan prema njima.

Jedne večeri njegova mati bila je žedna, pa je zamolila Serefudina za čašu vode. Kad je Serefudin stigao sa čašom vode, njegova mati bila je zaspala. I tako on je stajao s čašom u ruci dok mu se majka nije probudila. Nakon nekoliko sati njegova je mati otvorila oči i ugledala Serefudina kako sa čašom vode stoji pored nje te ga upita: “Dragi sine, zar stojiš sve ovo vrijeme?”

Serefudin reče: “Da majko, ja čekam da se probudiš da ti dam čašu vode.” Njegova mati bila je jako zadovoljna njime. Blagosiljala ga je i molila Allaha da joj sina ućini velikim čovjekom. Kad je porastao, Serefudin je zbilja bio veliki čovjek svoga vremena.

Djeco!
I vi trebate paziti svoje roditelje kao što je to Serefudin činio. Nikad im ne recite uvredljivu riječ.Poslušajte ono što oni kažu. Lijepo se ponašajte prema njima. Budite najbolji u školi. Tako će vaši roditelji biti sretni. I Allah će također biti zadovoljan vama. Zbilja, Allah naređuje da budemo dobri prema roditeljima. Dobar je musliman pažljiv prema roditeljima. On brine o njima.
(Novihorizonti)