Od nove školske godine: Islamska zajednica pokreće “Onlinemekteb”

onlinemekteb-658x303Uprava za vjerske poslove Rijaseta pokrenula je projekat pod nazivom “Onlinemekteb”. Riječ je o jedinstvenom projektu osnovnog islamskog obrazovanja kojeg će Islamska zajednica vjernicima ponuditi u narednom periodu.

S tim u vezi je u Upravi za vjerske poslove 24. jula održan sastanak na kome se razgovaralo o projektu “Onlinemekteb” koji će u punom kapacitetu sa radom krenuti u septembru zajedno sa početkom predstojeće mektebske godine. Sastanku su prisustvovali direktor Uprave mr. Nusret Abdibegović, zatim dr. Enes Svraka, šef Odjela za mektebe te Sabahuddin ef. Sijamhodžić, projekt-menadžer i imam iz džemata Gazi Alijin mesdžid iz St. Gallena (Švicarska).

“Onlinemekteb“ zasnovan je na edukativnoj platformi “moodle” koju koriste najprestižnije obrazovne institucije, univerziteti i škole širom svijeta. “Onlinemekteb” predstavlja pokušaj da se na bosanskom jeziku olakša i omogući moderan pristup realizaciji mektebske nastave i dostupan svakome ko želi o islamu naučiti nešto novo ili ponoviti nekada naučeno. Također, “Onlinemekteb” je i velika pomoć muallimima jer obiluje raznovrsnim multimedijalnim on-line interaktivnim vježbama, a biće i odlična baza raznovrsnih zadataka i testova koji će se moći štampati i koristiti u realizaciji konvencionalne mektebske nastave, saopćeno je iz Rijaseta.

„Na projektu `Onlinemekteb` se radi već više od godinu dana i do sada je završeno oko 60% prve faze projekta.

„Mekteb je polazna duhovna edukacija za porodicu i u tom smislu je i pokrenut ovaj projekat. Već je stupljeno u kontakt sa ljudima u Zajednici koji imaju afiniteta za ovakve projekte kao što je slučaj sa Medžlisom IZ Kakanj koji je također stavio na raspolaganje svoj dosadašnji doprinos razvoju mektebske nastave u ovom smjeru.

Želim istaknuti da je pred nama i reforma postojećeg mektebskog nastavnog plana i programa, a i pokrenuli smo i inicijativu da se završetak mektebske godine kruniše mektebskim mevludom koji bi u mjesecu maju, kada se završava mektebska godina, bio proučen u Begovoj džamiji“, kazao je između ostalog direktor mr. Abdibegović.

ONLINEMEKTEB je u svojoj testnoj fazi dostupan svim zainteresiranim osobama na stranici www.onlinemekteb.com, a vrijedi dodati da su prijedlozi za unapređenje ovog projekta dobro došli i da iste možete dostaviti šefu Odjela za mektebu dr. Enesu Svraki putem emaila: [email protected] (rijaset.ba)