Novo pojeftinjenje: U Sarajevu litar dizela 1,75 KM

Vozači koji koriste eurodizel imaju razloga za slavlje, s obzirom na to da je na nekim benzinskim pumpama u Sarajevu dizel jučer ponovo pojeftinio i sada košta 1,75 KM, dok je cijena u Hercegovini 1,86 maraka po litru.

gorivo1-700x434Ovo je posljedica strmoglavog pada cijena nafte na svjetskim tržištima, s obzirom na to da je barel sirove nafte na njujorškoj berzi krajem prošle sedmice pao ispod 50 dolara, što je najniža cijena u posljednjih šest godina. Analitičari predviđaju čak pad cijena nafte na oko 40 dolara za barel. Naftni distributeri do sada su u našoj zemlji cijene snizili za oko pola marke, pa su ovih dana, u ovisnosti o vrsti goriva i benzinskoj pumpi, cijene po litru ispod dvije marke, piše “Avaz“.

Ipak, šarolikost cijena na bh. tržištu najbolje se ogleda u glavnom bh. gradu, gdje je i najveća konkurencija među trgovcima i distributerima. Na pojedinim pumpama litar dizela može se naći po cijeni nižoj od dvije KM, ali je na frekventnijim mjestima cijena viša.

S obzirom na predviđanja na svjetskim tržištima, cijena goriva trebala bi nastaviti i dalje padati. Ekonomski stručnjaci tvrde da itekako ima prostora za još veći pad maloprodajnih cijena, čak do 1,50 KM.

Ipak, ni sadašnje cijene u BiH nisu realne, kada se zna da je krajem 2009. godine nafta na svjetskom tržištu koštala od 69 do 79 američkih dolara po barelu, a cijena goriva u BiH iznosila je 1,28 KM. Početkom 2009., kada je najviša cijena nafte bila 44 dolara, litar goriva kod nas je koštao 1,05 KM.