Na vagi će mu pokazati isti broj i dobrih i loših djela – poučna priča

priceNa Kijametskom danu biće doveden čovjek čija dobra djela će na Mizanu biti istovjetna njegovim lošim djelima, te će mu biti potrebno još samo jedno dobro djelo da bi mu pretegla dobra djela (i da bi unišao u džennet). Iz milosti prema njemu, Allah, dž.š., će mu reći:” Idi i raspitaj se kod ljudi,ima li ti ko dati jedno dobro djelo,pa da te uvedem u džennet
“.On će se raspitivati od jednih do drugih, a svi će mu davati isti odgovor: ”
Bojim se da neću imati dovoljno dobrih djela, ja sam u nezavidnijoj situaciji od tebe”
Na kraju će pasti u očaj, pa će mu jedan čovjek reći: ” Šta tražiš?
“On će reći: “Tražim jedno dobro djelo. Pitao sam ljude koji imaju hiljade dobrih djela, ali su se prema meni pokazali škrti

“.Taj čovjek će mu reći: ”
Došao sam pred Uzvišenog Allaha, a na listi mojih djela imam samo jedno dobro djelo. Mislim da mi ono kod Allaha neće biti ni od kakve koristi. Uzmi ga ti sebi, ja ti ga poklanjam!
“On će, sav radostan, potrčati sa tim dobrim djelom. Uzvišeni Allah će ga upitati, mada bolje od njega zna šta se desilo:”
Šta je bilo?
“On će reći: “Uspio sam ga naći i to na takav način”, i ispričaće šta mu se desilo.Tada će Uzvišeni pozvati njegovog sahibiju (druga) koji mu je poklonio to dobro djelo i reći ćemu:” Ja sam darežljiviji od tebe. Povedi svog prijatelja i idite obojica u džennet!(Amir Beširević/novihorizonti.net)