Poučne pričeReligija

Poučna priča: Žena sa hidžabom

Prije nekoliko sedmica uživala sam u jednoj od najljepših nedjelja u posljednje vrijeme. Izlet sa ljudima iz različitih zemalja i religija je garantovao dobru konverzaciju- ‘najbolje stvari u životu su besplatne’.

1146Za vrijeme odmora, jedna osoba iz Južne Afrike, inače dobra prijateljica moje sestre, ali koju sam ja srela prvi put, pitala me može li mi postaviti jedno pitanje. Znala sam šta će uslijediti.

” Bibi nemoj mi zamjeriti, ne mislim ništa loše, već neko vrijeme poznajem tvoje dvije sestre, posmatrajući ih vidim da su moderne, a vidim da si ti tradicionalna jer nosiš mahramu. Zašto je to tako?”

”Vidi Ri, mahrama nije nešto tradicionalno. I ja sam ‘moderna’ kao i moje sestre, ne želim da kažem da sam više religiozna. Osjećam se kao muslimanka koja treba da slijedi kur’anske upute. Ne mislim da me mahrama sprečava da se integrišem u društvu. Živim svoj život u potpunosti, s tim da sam posvećena vjeri.”

Tada je druga prijateljica rekla: ”Pa dobro, ti stvarno imaš stila i moderna si. Pogledaj samo te sunčane naočale.”

Nastavila sam pričati, spomenuvši svoja ranija iskustva sa ljudima različitih kultura koji su imali neko mišljenje prije nego su pričali sa mnom, i onda su shvatili da su bili zaslijepljeni nekim unaprijed smišljenim stavom o ženama sa hidžabom.

”Ne radi se samo o religijskim obredima. Duhovnost igra vitalnu ulogu također. Evo na primjer Manuel( naš prijatelj Argentinac, koji je svoju duhovnost u kršćanstvu obnovio pri posjeti Jeruzalemu), sviđa mi se što se sada okrenuo Bogu. Kada vidim žene jevrejke koje su skromno obučene i sa mahramom na glavi, sretna sam jer je religija ta koja nas definiše.” Svi prijatelji su me pažljivo slušali i kimali glavom u znak odobravanja. ( Oh, skoro da sam tamo održala govor, i ne sjećam se svega što sam rekla).

Manuel je rekao da je impresioniran mojim odgovorom, kao i Ri. Neko je i pomenuo da će od sada gledati na muslimanke u drugačijem svjetlu.

Ponosna sam što me prepoznaju kao muslimanku po mojoj odjeći. Privilegovana sam što predstavljam svoje ubjeđenje.

Na poslu me stalno ispituju o islamu i hidžabu. To nisu sarkastični komentari, već iskrena želja da se nauči. Prošlog petka, producent u mom timu i ja smo uživali u detaljnoj diskusiji o mom hidžabu. Pošto je novinar,bila sam iznenađena činjenicom da nije znao mnogo o hidžabu i nikabu, i uzevši u obzir medijsku opsesiju ovim temama.

Ponekad, osjetim kao da se ponavljam, dosade mi ovakve situacije. Ali ipak volim da objasnim šta znači biti ‘žena sa hidžabom’. 🙂

To definiše moju ličnost, i igra ulogu u krčenju moga životnog puta. To je most, to je barijera. Izaziva uvredljive razgovore, to je iskra koja pokreće razgovore. Neki to smatraju tradicionalnim, ali to nema veze sa vremenom. To predstavlja mene. Moj hidžab.

Bibi Ayesha Wadvalla, pisac
* Bibi Ayesha Wadvalla je pisac i voditeljica na radiju u Južnoj Africi.

(Novihorizonti)