Vreba opasnost od krpelja i drugih insekata: Izbjegavajte šarenu odjeću u prirodi

boravak_u_prirodi_28515Dolaskom lijepog vremena građani se odlučuju na izlete i šetnje u prirodi, a ugođaj im mogu pokvariti krpelji, mravi, komarci i razni insekti s kojima mogu doći u kontakt.Kako bismo se pripremili i na vrijeme informirali o prevenciji i posljedicama ugriza insekata, pitali smo za preporuke i savjet specijalistu urgentne medicine prim. dr. Amru Bašić-Živadinović.

– Ukoliko se odlučite za boravak u prirodi, preporučuje se da se nosi garderoba dugih rukava, odnosno pamučne, lagane majice i bluze dugih rukava, duge pantalone kako biste svoje tijelo zaštitili i prekrili – kazala je za Faktor.ba prim. dr. Bašić-Živadinović.

Također, naša sugovornica ističe, da se trebaju izbjegavati šarene boje, odnosno treba se nositi odjeća neutralnih boja koja ne privlači insekte.

Pregledati kožu

Kada se vratite kući iz prirode, obavezno trebate presvući odjeću i odložiti je za pranje te se istuširati. Nakon toga, kako kaže doktorica, obavezno pregledati kožu i provjeriti da li je došlo do ujeda krpelja.

Kako kaže, kroz dugogodišnje iskustvo susretala se sa različitim slučajevima i krpelj može biti na bilo kojem dijelu tijela. Pravila ne postoje.

– Krpelja je potrebno izvaditi. Uhvatite ga pincetom i okrećete kao šaraf u jednom smjeru. Ne trebate ga stiskati, jer na taj način možete samo napraviti kontraefekat – objasnila je doktorica te dodala da stavljanje bilo kakvih preparata na mjesto ujeda krpelja nije preporučljivo te da na taj način krpelj može povratiti sadržaj iz želuca koji direktno izbacuje u naše tijelo.

Krpelji su poznati po tome da prenose zarazne bolesti, ali doktorica naglašava da nema potrebe za panikom.

Javljaju se prvi pacijenti

– Ljudi neće da trpe čak ni blago crvenilo i odmah od ljekara traže injekcije. Ne treba paničiti, jer to nije ništa opasno. Nema potrebe javljati se Hitnoj službi iz tog razloga – kazala je Bašić-Živadinović te dodala da pomoć možete potražiti u najbližoj ambulanti ili kod porodičnog ljekara.

Naglasila je da nijedan slučaj prenošenja zarazne bolesti putem krpelja nije zabilježen u našem regionu. Također, nije zabilježen niti jedan slučaj alergijske reakcije na ujed krpelja, osim standardnog crvenila i blagog svraba. Međutim, ukoliko dođe do neke infekcije, pacijent ostaje pod nadzorom ljekara i počne sa terapijom antibioticima.

Pacijenti su se iz ovog razloga počeli javljati u Hitnu službu prije otprilike 15 dana, a u prosjeku se svaki dan javi 10 pacijenata.

– To je standardan broj pacijenata i za ovo doba godine nije povećano javljanje – zaključila je doktorica Bašić-Živadinović. (S. Horman/ Faktor.ba)