STEFAN UNIĆ O DIJABETESU: „Reagujte odmah, ja sam imao 22 godine kada sam dobio šećernu bolest“!

Mladi student mašinstva i inovator Stefan Unić je, možemo slobodno da kažemo, najprepoznatljiviji student i inovator u Srbiji i mladi naučnik iz oblasti zaštite životne sredine. Inovatorsku karijeru je započeo kada je imao samo 13 godina, i to kao najmla,đi od svojih vršnjaka iz osnovne škole, prvi put je otišao u Lihtenštajn gde je predstavio svoj rad.

Sam za sebe kaže da je “veliki zaluđenik” za nauku, te njegov rad i aktivnosti prati veliki broj mladih ljudi širom zemlje i svijeta. Stefan je svjetski priznati naučnik i genije iz oblasti zaštite životne sredine, a šta Stefan za sebe kaže ko je:

-Ja sam sportista, ja sam dijabetičar, ja sam čovjek koji voli, ja sam Stefan – započinje razgovor Unić čija životna priča može da posluži kao inspiracija da prepreka u životu nema, samo snaga volje da se one prevaziđu, možda i preskoče, a ponekad i zaborave. Stefan Unić, nikada ne drži dijete ali se jako trudi da se hrani izbalansirano, a omiljeno jelo mu je kako kaže humus.

-Volim da posle uspješnog dana, nekog ostvarenog rezultata ili naleta pozitivne energije častim sebe zdravim obrokom. To je uglavnom humus. Obožavam ga. Sportski sam tip i bavim se plivanjem već sedam godina, vodim dosta računa o zdravom načinu života i baš zato mi nezdrave stvari povremeno dođu kao nagrada, ali to je vrlo rijetko.

Kada sam neraspoložen, idem na plivanje a ne u kafanu. Nikada nisam preterivao sa roštiljskim specijalitetima i nezdravom hranom, uspjevam da održavam vitku liniju samo i isključivo zdravim načinom života i svakodnevnim vježbanjem – priča mladi inovator koji se bori sa dijabetesom kojeg je dobio u 23 godini života..

Stefan slatkiše ne voli, već isključivo zdravu hranu. Od svoje četrnaeste godine vodi računa o ishrani, a zašto je to tako, Stefan otkriva:
-Zbog dijabetesa, on me je naučio da mi je humus omiljeno jelo. Ali on mi ne pravi problem nimalo, živim sa njim kao i svi drugi ljudi. Ja vodim računa od svoje četrnaeste godine, a dijabetes sam doobio u 23 godini života. Reagujte odmah kada dobijete dijabetes, ja u početku nisam mogao verovati da sam dijabetičar.

Po analizama krvi su mi dijagnostikovali dijabetes, ali sam kasnije shvatio da je on dio mene i da mi ne predstavlja prepreke u životu. Jedan od mojih najboljih prijatelja je profesionalan kuhar a i roditelji su mi sjajni kulinari. Kod njih je trpeza uvijek bogata, a ja se odlučim samo za salate i humus.

Trudim se da mi ishrana bude izbalansirana, a redovno vežbam. Moj spisak omijenih jela je uglavno smiješan, ali je jako kreativan – Stefan je na specijalnom režimu ishrane zbog bolesti, ali mu je lijepo kako on kaže. U potrazi za odgovorom na pitanje zašto, upisao je mašinstvo, koji mu je dalo najviše odgovora.

Njegov vedar duh, kaže, nije slučajan, jer na sopsvetnoj sreći i želji za životom čovek treba neprestano da radi, pa nije neobično što putem svog Instagram naloga želi da pomogne ljudima da odagnaju tegobe koje život umije da donese.

Meni je plivanje pomoglo da budem bolji čovjek – ističe ovaj hrabrni momak na čiju životnu priču malo ko može da ostane ravnodušan. Njegovu borbu, radost, volju i pobjedom u životu su zaslužni njegovi roditelji, prvenstveno njegova majka koja ga je izvela na put kako Stefan kaže da bude bolji čovjek.