Zdravlje

Ne zaustavljajte kihanje nikada – može biti opasno za zdravlje

Britanski ljekari upozorili su da se ne blokira protok zraka kroz usta i nos kod kihanja nakon što je opisan slučaj 34-godišnjeg muškarca s rupturom grla koji je začepio nos i zatvorio usta pokušavajući zaustaviti kihanje.

Do tada “zdrav i u dobroj formi” muškarac je pregledan na hitnom bolničkom prijemu nakon što se požalio na bolno gutanje i promjenu glasa nakon snažnog kihanja, napisali su ljekari u stručnom časopisu British Medical Journal u prikazu slučaja.

– Nakon što je pokušao spriječiti kihanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu i potom je imao obostrano otok na vratu – kazali su stručnjaci iz sveučilišne bolnice Leicester NHS Trust.

Otorinolaringolozi su potražili znakove vanjskih povreda i isključili mogućnost da je progutao nešto oštro prije nego što su utvrdili da je njegovo stanje uzrokovano kihanjem.

– Zaustavljanje kihanja blokiranjem nosnica i usta opasni je manevar i treba ga izbjegavati – kazali su stručnjaci.

Sprečavanje kihanja na taj način moglo bi dovesti do “brojnih komplikacija” poput pneumomedijastinuma – stanja koje je rezultat utjerivanja zraka u šupljine oko srca i drugih organa, perforacije bubnjića pa čak i cerebralne aneurizme, upozoravaju ljekari.

Stopiranjem ili sputavanjem kihanja sav pritisak seli se u uši gdje može dovesti do oštećenja, na primjer, puknuće bubnjića. Može uzrokovati gubitak sluha te vrtoglavicu koja neće brzo prestati, piše HowStuffWorks.

Stradati mogu i krvne žile u očima, odnosno raspuknuti se zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa stopiranje kihanja potencijalna je opasnost od povrede vrata, kao i svježe rane kod ljudi koji su nedavno operirali sinuse. U najgorem slučaju dolazi do puknuća žile u mozgu i moždanog udara, što može biti smrtonosno. Dok kišemo, zrak kroz naše nosnice leti brzinom do 160 kilometara na sat.