Vlada FBiH šalje humanitarnu pomoć Albaniji

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, Odluku o dodjeli sredstava, opreme i prehrambenih namirnica kao humanitarne pomoći Republici Albaniji zbog stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama koje su proteklih dana zadesile ovu zemlju
 
Između ostalog, pomoć sadrži isušivače vlage, agregate, pumpe za vodu i mulj, šatore, vreće za spavanje, radnu odjeću, sredstva za dezinfekciju, kabanice, pokrivače, rasklopive krevete i vreće za pijesak.
 
Istom odlukom Federalna direkcija robnih rezervi je zadužena da u svrhu dodjele pomoći Republici Albaniji izdvoji tri tone brašna, 2.000 litara ulja, dvije tone šećera i jednu tonu pilećih konzervi.
 
Kako bi ukupna pomoć mogla biti dopremljena, Vlada Federacije BiH donijela je zaključak o izdvajanju 14.000 KM Federalnoj upravi civilne zaštite, na ime troškova transporta danas dodijeljene humanitarne pomoći Republici Albaniji, o čemu će odluka biti donesena na sljedećoj sjednici Vlade.
 
Današnja hitna sjednica Vlade FBiH sazvana je nakon što se Republika Albanija putem NATO-ovog Euroatlantskog koordinacijskog centra za odgovor na katastrofe u Briselu, obratila Ministarstvu sigurnosti BiH apelom za međunarodnu pomoć.
 
Na ovaj način je ujedno izražena zahvalnost Republici Albaniji čije su ekipe s ljudstvom i tehnikom učestvovale u spašavanju ljudi i dobara u katastrofalnim poplavama koje su zadesile našu zemlju u maju prošle godine.

prenosi bh. novinska agencija Patria.