Home / Vijesti / Univerzitet u Sarajevu dobija jednu od najmodernijih biblioteka u regiji

Univerzitet u Sarajevu dobija jednu od najmodernijih biblioteka u regiji

Aneksom 4. Sporazuma o realizaciji Projekta izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke u Kampusu Univerziteta u Sarajevu (UNSA), koji su danas potpisali ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović i rektor Rifat Škrijelj, predviđeno je izdvajanje 1.000.000 KM iz budžeta KS za nastavak realizacije ovog projekta.

Finansira se sredstvima Saudijskog fonda za razvoj, koji je za izgradnju i opremanje biblioteke osigurao oko 17 miliona dolara. Kanton Sarajevo u saradnji sa UNSA učestvuje u realizaciji svih neophodnih projektnih aktivnosti za koje se svake godine izdvajaju sredstva iz budžeta KS.

– U protekle tri godine za te je svrhe Kanton doznačio ukupno 536.923, 36 KM na račun UNSA. Sredstva su, između ostalog, usmjerena za izradu projekta rušenja objekata na lokaciji buduće biblioteke kao i za izvođenje radova na njihovom rušenju, izradu ostalih neophodnih elaborata i projekata, te pripremu tenderske dokumentacije za izradu glavnog projekta gradnje zgrade i brojne druge propisane procedure i aktivnosti – naveo je ovom prilikom ministar Kazazović.

Prema riječima rektora Škrijelja, u toku je izrada izvedbenog projekta za objekt površine oko 11 hiljada kvadratnih metara.

– Očekujemo da će se njegova izrada okončati tokom narednog mjeseca, kada bi trebao biti i predat na ocjenu firmama revidentima. Potom slijedi raspisivanje tendera za izvođenje građevinskih radova na budućem objektu biblioteke – objasnio je rektor Škrijelj, najavljujući da bi izgradnja biblioteke trebala biti okončana u naredne dvije godine.

Kazao je da je na projektu angažovan tim stručnjaka na čelu sa profesorom Arhitektonskog fakulteta i autorom idejnog projekta Adnanom Pašićem.

Kako je istaknuto, Univerzitet će ovim projektom dobiti jednu od najmodernijih biblioteka u regiji u kojoj će studenti na zavidan način usvajati nova znanja i vještine. Osim toga, izgradnjom ovog objekta trajno bi se riješilo i pitanje smještaja Nacionalne i univerzitetske biblioteke, koja se, nakon izmještanja iz Vijećnice, nalazi u Kampusu.

Idejno arhitektonsko rješenje biblioteke rađeno je prema Master planu novog Kampusa UNSA, kojim je predviđeno da se ovaj objekt nalazi na njegovoj istočnoj strani, u blizini Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Izvor: faktor.ba

error: Zabranjeno kopiranje !!