Umro kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdulaziz

Kralj Saudijske Arabije Abdullah bin Abdulaziz umro je u bolnici od upale pluća, objavili su zvaničnici Kraljevine, prenosi bh. novinska agencija Patria.

abdulahKralj Abdullah imao je 90 godina, a u bolnicu je primljen 31. decembra zbog upale pluća, piše BBC.

– Njegovo visočanstvo Salman bin Abdulaziz Al Saud i njegovi članovi porodice, te cijela nacija tuguje zbog smrti “Čuvara Dva Harema” Kralja Abdullaha bin Abdulaziza koji je umro u jedan sat jutros – navodi se u izjavi.

Kralj Abdulah bio je 5. od braće koji je preuzeo prijestolje 2005. godine, a njega će naslijediti brat Salman koji ima 79 godina. Kralj

Američki predsjednik Barak Obama izrazio je najdublje saučešće porodici povodom smrti kralja Abdulaha, a to su uradili i drugi svjetski zvaničnici.

Kralj Abdullah je bio 13. od 37 sinova Kralja Abdulaziza. Rođen je u avgustu 1924. godine u Rijadu, iako tačan datum nije utvrđen.

Smatrali su ga reformatorom, dozvoljavao je blage kritike njegove vlade, uključujući i to da bi ženama trebalo biti dozvoljeno da rade.

Pojavile su se špekulacije da će u Saudijskoj Arabiji sada biti narušena sigurnost zbog ionako narušenih odnosa sa Iranom.

(Nap)