U Zaklopači obilježena godišnjica masakra nad Bošnjacima 1992. godine

zaklopaca0Preživjeli iz Zaklopače vjerskim programom obilježili su 23. godišnjicu zločina u ovom mjestu na istoku Bosne između Vlasenice i Milića, piše bh. novinska agencija Patria.

Srpske snage 16. maja 1992. godine ubile su više od 60 Bošnjaka, a među njima i desetero djece starosti do petnaest godina.

Ubijene su cijele porodice, braće Fadila i Behadila Hodžića. Zatim porodica Osmana Salihovića. Ubijen je Ibro Hodžić i njegovih pet sinova i unuk.
Ubijen je Hamed Hamidović i njegove tri kćeri, a supruga Fata je podlegla kasnije od posljedica ranjavanja. Tog dana ubijena su i tri sina Ibre Hamidovića. Ubijen je Asim Hodžić, koji je imao tek četiri godine, Fatima Berbić koja je imala 67 godina.

Ubijeno je oko 40 % stanovnika ovog mjesta, dok su preživjeli protjerani.

U Memorijanom mezarju u Zaklopači do sada je ukopano 57 žrtava, dok se za posmrtnim ostacima njih šest još uvijek traga.

Stradanje Bošnjaka Zaklopače ponovilo se te 1992. kao što je bilo jeseni 1941. godine. Tada su u seoski mekteb četnici iz okolnih sela koji su bili u sastavu Drinskog četničkog korpusa kojim je komandovao major Jezdimir Dangić, zatvorili 81 Bošnjaka, među kojima je bilo i djece u naručju. Polili su mekteb benzinom i zapalili ga. Tada su stradale čitave porodice.

Zaklopača se spominje u haškim optužnicama protiv ratnih lidera bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ali do danas za ove zločine niko nije odgovarao, piše NAP.