U Bratuncu klanjana dženaza za deset civila ubijenih 1992

timthumb (1)U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci kod Bratunca danas je klanjana deveta kolektivna dženaza i obavljen ukop deset identificiranih tijela Bošnjaka ubijenih u Bratuncu 1992. godine.

Podne-namaz predvodio je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović, a dženaze-namaz predvodio je Husein ef. Smajić, zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se prisutnima ef. Smajić je podsjetio da zločince čeka kazna i na ovom, ali i na drugom svijetu, te da treba učiniti maksimum da se zločinci procesuiraju.

Pri tome, naglasio je on, treba graditi društvo mira, suživota i tolerancije.

– Bošnjaci su narod koji ovdje živi s drugim ljudima u dobrim odnosima, ali nismo zaboravili šta smo preživjeli 1992. godine – kazao je ef. Smajić.

Na šehidskom mezarju Veljaci danas su ukopani Nurif (Salko) Omić (1947), Nurdin (Nurif) Omić (1980), Hajrudin (Nurif) Omić (1983), Sead (Jusuf) Jusupović (1974), Mevludin (Safet) Husić (1961), Rifat (Alija) Bajrami (1953), Hajrudin (Hasan) Alić (1948), Hajdarević (Fadil) Edmir (1961), Sejfulah (Rešida) Čivić (1969) i Azem (Rešida) Čivić (1971).

Obraćajući se u ime porodica ubijenih bratunačkih civila, Zejna Hodžić je pozvala međunarodnu zajednicu da kazni zločince te osigura mir u Bosni i Hercegovini.

– Krvava agresija na BiH prestala je, ali uništavanje naše zemlje nastavljeno je i u miru. Za četiri godine rata ubijen je svaki sedmi Bošnjak općine Bratunac – istakla je Hodžić.

Ipak, dodala je ona, mi smo smogli snage da se podignemo i imali smo hrabrosti da se vratimo na svoja ognjišta, iako su nas sprečavali puškama i ratnohuškačkom politikom.

– Imamo vjere i znanja da se izborimo za opstanak i jačanje zajednice, ovdje u Bratuncu, ali i u Srebrenici, Vlasenici, Zvorniku. Došli smo ovdje da živimo u miru i toleranciji – poručila je Zejna Hodžić.

Bratunac je jedna od općina s najvećim procentom stradalih Bošnjaka. U srebreničkom genocidu ubijeno je najmanje 2.300 osoba s područja Bratunca. (federalna.ba)