Tribunal naredio da se Šešelj vrati u Haag

tribunal-naredio-da-se-seselj-vrati-u-haag_1427708685Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, mora da se vrati u Den Haag po nalogu Tribunala. Žalbeno vijeće Haškog tribunala naložilo je Pretresnom vijeću da momentalno opozove odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu i da naredi njegov povratak u Pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz pozvao je ranije Žalbeno vijeće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog vijeća o privremenom oslobađanju lidera SRS-a Vojislava Šešelja i da odbaci Šešeljev zahtjev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.

– Šešelj nije potkrijepio dokazima svoju tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima – navodi se u podnesku koji je Brammertz danas uputio Žalbenom vijeću, a koji je objavio Haški tribunal.

Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primjereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobađanje, ističe se u podnesku.

Među tim aktivnostima navedene su Šešeljeve ponovljene izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Haag, prijetnje ljudima koji sarađuju s Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive po žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge vezane za njegovo zdrastveno stanje, prenosi Blic.

Neće dobrovoljno u Haag

Predsjednik Srpske radikalne stranke neće se dobrovoljno vratiti u Haški tribunal, rečeno je Srni u vrhu ove stranke povodom odluke Žalbenog vijeća Tribunala da zatraži da se lider radikala vrati u haški pritvor.

“Stav predsednika stranke i kada se vratio iz Tribunala i danas je nepromenjen, a to je da se on dobrovoljno neće vraćati u Haški tribunal”, rekao je Srni član Generalnog sekretarijata SRS zadužen za odnose sa medijima Milan Damjanović.

Upitan da li će se Šešelj vanredno obraćati javnosti povodom ove iznenadne odluke Haškog tribunala, Damjanović je podsjetio na to da radikali četvrtkom u 12.00 časova održavaju redovne konferencije za novinare u sjedištu stranke u Zemunu.

(Oslobodjenje.ba)