Tramvaj iz Turske na šinama

gras-obnavlja-vozni-park-tramvaj-iz-turske-na-sinama_1433419704Gras je u posljednje vrijeme puno uradio na poboljšanju uslova prevoza, nabavci novih vozila i kontroli naplate karata. Tramvaj koji je kao donacija došao iz Turske, odgovara šinama i u prometu je. Tramvaj je testiran i zaista smo zadovoljni što odgovara našim uslovima.

Poslali smo dopis u Tursku, obavijestili ih da nam donacija odgovara, te da nam mogu uputiti i preostalih 19 tramvaja koji su dio ove donacije, objasnio nam je Avdo Vatrić, direktor Grasa, naglasivši kako su tramvaji velikog kapaciteta, te mogu primiti veliki broj putnika, što je Sarajevu baš potrebno.

Gras je dobio rješenje Ministarstva prometa i komunikacija BiH da se oslobađaju homologacije trolejbusi koji su kupljeni u Genevi, tako da bi i trolejbuski saobraćaj uskoro trebao biti pojačan.

– Sada je potrebno samo još da se obavi identifikacija, odnosno da se izvrši provjera da li brojevi koji su navedeni u ugovoru odgovaraju vozilima. U Sarajevo je stiglo devet vozila i radimo na tome da se što prije obave sve radnje do registracije. Važno je da smo dobili rješenje od državnog Ministarstva, a sve ostalo ćemo vrlo brzo završiti. Vozila koja su prva došla trebalo bi da u narednim danima uključujemo jedno po jedno u saobraćaj, a preostalih pet koja se još nalaze na carini ćemo sačekati 10-ak dana. Cilj nam je smanjiti gužve i povećati komfor putnicima u trolejbuskom saobraćaju, naglasio je Vatrić.

U narednom periodu u Sarajevo će iz Geneve stići preostalih šest trolejbusa. (Oslobodjenje.ba)