Timuçin Esen – Biografija

Turski glumac Mahmut Timuçin Esen rođen je 14. avgusta 1973. godine u Adani. Prvo je dijete roditelja koji su obadvoje advokati. Vosok je 1,89m. Djeca: Gökyüzü Esen, Ајда Есен. Njegova majka se zove Nihal, a otac mu je Üstün Esen. Djetinjstvo je proveo u konaku na brani Keban do svoje sedme godine. Diplomirao je na Türk Eğitim Derneği (TED) koledžu u Ankari.

Nakon studija na TED Ankara College, otišao je na studije pozorišta na Državnom konzervatorijumu Univerziteta u Ankari i na kraju diplomirao na Univerzitetu likovnih umjetnosti Mimar Sinan u Istanbulu. Dok je studirao na Državnom konzervatorijumu u Ankari Hacettepe, počeo je svirati i pjevati u barovima. Zatim je otišao na Kalifornijski institut za umjetnost u Sjedinjenim Državama da magistrira. Trenirao je od učitelja glume Larryja Mossa.

Po povratku u Tursku igrao je u seriji Gurbet kadini (2003). Esen je glumio u filmu Lovelorn (2005.) za koji je osvojio i nagradu Zlatna naranča i SIYAD.

Filmovi i tv serije: Müslüm (2018), Gönül yarasi (Lovelorn) (2005), Senin Hikayen (2013), Labirent (2011), Seaburners (2014), Gülperi, Bodrum Masalı.