Biografije

Mert Ramazan Demir – Biografija

Mert Ramazan je rođen u Istanbulu 1998. godine. Visok je 178 cm. Boja očiju i kose mu je smeđa. Rođen je kao peto dijete svojih roditelja. Majka mu je domaćica, a otac trgovac. U srednjoj školi je sanjao da postane fudbaler ili košarkaš i profesionalno se bavio sportom. Mladić je donio odluku da postane glumac neočekivano, čitajući predstavu “Hamlet”. Profesionalno glumačko obrazovanje stekao je na Akademiji za komunikacije i glumačkoj studiju Miser Daner, gdje je upoznao poznate režisere.

Prvi filmski rad mladog glumca bila je mala uloga u filmu avganistanske režiserke Sonje Naseri, “Ja sam ti”, koja je ušla u uži izbor za jednu od najprestižnijih filmskih nagrada Zlatni globus.
Aktivno snima u projektima digitalnih platformi bluTV i Netflix. Iako njegov film “NLO” nije ostavio veliki utisak na inostranu publiku, Mertov talenat je bio cijenjen. Poznati producent Timur Savdži ponudio mu je jednu od glavnih uloga u novoj Netflix seriji “Shahmaran”, gdje su mu partneri postali Serenay Sarıkaya i Burak Deniz.

Prva televizijska serija sa učešćem Merta Ramazana Demira “Profesor” nije bila veoma uspješna i ukinuta je prije vremena. Međutim, dok je radio na projektu, upoznao je Afru Saraçoğlu, koja je takođe igrala jednu od uloga u seriji. Njihovu interakciju zapazio je producent Onur Güvenatam, koji je mladim glumcima ponudio glavne uloge u svojoj seriji “Ženskaroš u vili – Vodomar”. Uspjeh ovog projekta postao je ulaznica za mladu zvijezdu u vrh turskog šou biznisa. Da li će uspjeti da konsoliduje uspjeh u nemilosrdnoj takmičarskoj borbi, pokazaće vrijeme.

Serije i filmovi u kojima je glumio:
2008 – Back Streets (Arka Sokaklar)
2015 – Askopat (film)
2017 – Gospođa Fazilet i njene kćeri (Fazilet Hanim ve Kizlari)
2019 – Istanbulski špijun (Istanbul Casusu) (film)
2019 – Uc Harfliler: Adak (kao Metin) (film)
2019 – Ja sam ti (kao Ikram) (film)
2020 – Goli (Ciplak)
2020 – Učitelj (Ogretmen)
2021 – Vrijeme smrti (Olum Zamani)
2021 – Osnivanje: Osman (Kurulus Osman)
2022 – NLO (kao Ese) (film)
2023 – Shahmaran (Sahmaran)
2022 – 2023 Zlatni dečko – Vodomar (Yali Capkini)