Biografije

Demet Evgar – Biografija

Demet Evgar (rođena u Manisi 18. maja 1980.) je turska glumica poznata po ulogama u dugometražnim filmovima i TV serijama. Počela je glumiti sa 17 godina u amaterskoj pozorišnoj grupi „Afsem Theatre“.

Aktivnu karijeru nastavlja i kao glumica u pozorištu gdje je debitovala. Osnovala je pozorišne institucije poput “Pangar”, “Hata Yapım Atölyesi”, “Müşterek”, “Multi Arts Production”

Porodica njenog oca je Albanskog porijekla a drugi dio njene porodice je turskog porijekla koji su se doselili iz Soluna, današji dio Grčke. Njezin brat je režiser Yiğit Evgar. Njezini roditelji su Levent Evgar i Bingul Evgar.

Nastupala je u mnogim TV emisijama poput “Asli ile Kerem”, “Bütün Cocuklarim” i “Emret Komutanim”, te u nizu uspješnih filmova poput “Banyo”, “Beyza’nin Kadinlari”, “Günesi Gordüm” i ‘Yahsi Bati’.
Utvrdivši se kao jedna od najboljih ženskih glumaca u turskom glumačkom svijetu, Evgar je dostigla vrhunac glavne slave i prepoznatljivosti kada je preuzela ulogu ‘Zeynep Yildirim’ u hit TV emisiji ‘1 Kadin, 1 Erkek’, koji je adaptiran iz francuske TV emisije “Un Gars, Une Fille”. Emisija je emitirana na tri različita popularna kanala, ‘Turkmax’, ‘Star TV’ i ‘Fox TV’, i trajala je 8 sezona. Dobitnica je brojnih nagrada u pozorišnoj, TV i bioskopskoj glumi.

Demet Evgar surađivala je s režiserom Onurom Ünlüom u filmu iz 2013. godine, “Sen Aydinlatirsin Geceyi”, a nedavno se još jednom udružila s njim za njegov novi film “Askin Goren Gozlere Ihtiyaci Yok”. Takođe je nedavno snimila još jedan film pod nazivom ‘Sofra Sirlari’.

Serije i filmovi u kojima je glumila: Alev Alev, The Yard, Vatanim Sensin, 1 Kadin 1 Erkek, Yok Artik, Thou Gild’st the Even, Cast-i Olan mi Var, Vay Arkadas, Yahsi Bati – The Ottoman Cowboys, I Saw the Sun, Gençlik basimda duman, Men Don’t Cry, Shattered Soul, The Bathroom, Emret komutanim, All My Children, Sweet Life, Yuvam yikilmasin, Asli ile Kerem, 7 Numara.