Home / Vijesti / Štrajk ljekara u Federaciji još traje

Štrajk ljekara u Federaciji još traje

Štrajk ljekara u Federaciji još traje, a obustava rada je u četiri kantona, najkritičnije u Zeničko-dobojskom. Doktori medicine i stomatolozi u većini kantona u Federaciji BiH i dalje su u štrajku, a s obzirom na to da pregovori sa kantonalnim vladama još traju, nema naznaka kada bi mogao biti potpisan kolektivni ugovor na federalnom nivou.

Obustava rada ljekara trenutno je u Tuzlanskom, Posavskom, Bosansko-podrinjskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

– Danas je posljednji dan pregovora predstavnika Sindikata i vlada u Srednjobosanskom i Livanjskom kantonu. Ako ne dođe do konkretnih dogovora, u ponedjeljak će biti obustavljen rad doktora i u tim kantonima. Što se tiče Unsko-sanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, tu još ostaje da se ispoštuju članovi Zakona o štrajku i ako u međuvremenu ne budu postignuti dogovori sa vladom, i tu će, umjesto sadašnjeg “tihog štrajka”, doći do obustave rada ljekara – kaže za Faktor dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Generalni štrajk doktora u Kantonu Sarajevo prekinut je prije dva dana, nakon što je potpisan kolektivni ugovor kojim je predviđeno povećanje plaća zdravstvenim radnicima u rasponu od 12 do 25 posto. Uvjeti za koje su se uspjeli izboriti ljekari u Sarajevskom kantonu predstavljaju minimum ispod kojeg se neće ići ni u drugim kantonima, ističe dr. Zaid.

– U Sarajevu smo uspjeli postići minimum zahtjeva i to je ono ispod čega mi ne idemo. Zahtjev je bio odmah da se koriguju koeficijenti za jedan dio, a u toku 2018. godine zaostatak i da se riješe ostala pitanja u vezi s radno-pravnim statusom doktora. U Srednjobosanskom kantonu su velike šanse za postizanje dogovora, naišli smo na razumijevanje i Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, mislim da ima razumijevanja vlasti i u Posavskom i Bosansko-podrinjskom kantonu – kaže predsjednik Saveza strukovnih sindikata.

Situacija je trenutno najkritičnija u Zeničko-dobojskom kantonu. Naime, Vlada ovog kantona odbija da potpiše kolektivni ugovor sa ljekarima iako je tekst tog ugovora usaglašen na sastanku predstavnika Vlade ZDK i Sindikata još 14. septembra.

– Nažalost, imamo jednu suludu situaciju da premijer Ze-Do kantona odbija da ispoštuje sporazum koji je ranije postignut. Nije nam jasno zbog čega, pokušavamo da ih urazumimo i da 370 hiljada stanovnika ovog kantona ne budu taoci jednog razmišljanja premijera i vlade – ističe dr. Zaid.

Novembarska plaća doktorima u ZDK trebala je biti isplaćena po satnici iz sporazuma potpisanog u septembru. Do toga, međutim, nije došlo, a iako su u generalnom štrajku, na konferenciji za novinare početkom sedmice predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice Zenica Meho Kovačević je kazao kako je njihov štrajk deficitaran jer imaju mnogo hitnih slučajeva.

Slično je i u drugim kantonima, gdje ljekari također primaju hitne pacijente i pored toga što štrajkuju.

U Tuzli su optimistični nakon prekjučerašnjeg sastanka sa kantonalnim ministrom zdravstva Bahrudinom Hadžiefendićem.

– Nakon sedam godina, otkako postoji ovaj sindikat, prvi put smo priznati za socijalnog partnera u Tuzlanskom kantonu. Štrajk i dalje traje, ali je ohrabrujuća činjenica da smo otvorili dijalog – kaže Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora u TK.

Okvirni tekst federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologe bit će pripremljen u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, a trebao bi biti potpisan nakon što se potpišu ugovori u svim kantonima.

– Tu ne očekujemo nikakve probleme i vjerujemo da će federalni ugovor biti potpisan na osnovu ranije postignutih dogovora – zaključuje dr. Rifat Rijad Zaid. Izvor: faktor.ba

error: Zabranjeno kopiranje !!