Stotine vjernika danas na Ajvatovici

ajvatovica(2)Plato Ajvatovice prepun je vjernika koji su došli na završnu manifestaciju 505. Dana Ajvatovice, piše bh. novinska agencija Patria.

U 11 sati počeo je svečani program, a stotine vjernika posjetili su danas ovo najveće dovište muslimana u Evropi.

Ajvatovica je najveće svetište muslimana u Europi. Nalazi se u blizini Prusca. Dovište je dobilo ime po Ajvaz-dedi, osobi koja je u Prusac došla nakon turskog osvajanja Bosne. Ajvaz-dedo je bio učena osoba, koja je neumorno radila na prosvjećivanju naroda i unaprijeđenju kraja u koji je došao.

Prusac je prije dolaska Ajvaz-dede imao problem sa vodosnabdijevanjem. Legenda kaže da je Ajvaz-dedo nedaleko od Prusca našao snažno vrelo, ali prema mjestu zakrčeno stijenom dugom 74 metra i visokom oko 30 metara. Stijena je ometala provođenje vodovoda, pa se Ajvaz-dedo 40 dana uzastopno rano molio Bogu neka razbije stijenu. Četrdeseto jutro učeći, nakon namaza, Ajvaz-dedo je zaspao i usnio da su se dva bijela ovna sudarila i razbila stijenu. Prenuvši se iz sna, ugledao je stijenu koja je pukla iz koje je izbila voda. Duž nastalog koridora kroz stijenu, nakon toga su položene drvene cijevi kroz koje je potekla voda u Prusac. U znak Božje blagodati ljudi su počeli pohoditi mjesto gdje se dogodilo raspuknuće stijene. (Nap.ba)