Staze pune skijaša i ljubitelja zimskih radosti

Za razliku od prošle, ovogodišnja zimska sezona na sarajevskim olimpijskim planinama počela je jako dobro. U KJP ZOI ’84 zadovoljno trljaju ruke i uzdaju se u to da će ih vremenske prilike poslužiti do kraja sezone.

staze-

Snježne padavine došle su u pravom trenutku, odmah nakon zvaničnog otvorenja sezone na Bjelašnici i Igmanu, i od tada, kako navodi direktor preduzeća ZOI ’84, na ovim planinama sve je prepuno posjetilaca.

Veliki interes

– Prezadovoljni smo posjetom na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu. I smještajni kapaciteti i staze su prebukirani. Vikendom je najviše ljudi, tada bude sve puno, kako domaćim tako i stranim turistima. Veliki broj posjetilaca je i na dnevnom i na noćnom skijanju. Imamo dosta i škola skijanja. Sve ovo je dokaz da je skijaška sezona krenula u punom kapacitetu, kazao je Hubijar i dodao da se sa novim padavinama javilo veliko interesovanje za prodaju kako dnevnih, tako i sezonskih ski-karata.

Dobra zimska sezona bar donekle će olakšati ionako tešku situaciju u ZOI-ju, ali o izlasku iz krize još je teško govoriti, tvrdi Hubijar.

– Neke stvari su se nekontrolisano dešavale u zadnjih 15 godina i zato je teško govoriti da ćemo zahvaljujući dobroj sezoni moći izaći iz krize. Mi smo tu da pokušamo na sve načine da saniramo stanje u firmi i nadamo se da ćemo u tome uspjeti. Međutim, ne treba biti previše optimističan da će to ići nekim rapidnim koracima, ali siguran sam da nova uprava sa radnicima ima snage da vrate ZOI tamo gdje mu je mjesto, a to je da bude jedan od lidera na regionalnom tržištu, naglasio je Hubijar.

I ugostitelji na planinama zadovoljni su kako je počela zimska sezona. U hotelu Maršal, prema riječima direktora Zahida Bešovića, smještajni kapaciteti su 90 posto popunjeni. Osim domaćih turista i naših ljudi iz dijaspore, u hotelu su smješteni i strani turisti iz Dubrovnika i Ulcinja, a ima nešto malo i Poljaka i Čeha.

Strani turisti

– Kako nam je prošla sezona bila bez snijega, ova je počela odlično. Mogu samo reći da smo prezadovoljni. Dovoljno je reći da smo popunjeni 90 posto, za razliku do prošle godine, kada nismo bili ni 10 posto. Prema mojim informacijama, i u ostalim hotelima na Bjelašnici popunjenost je od 70 do 90 posto. Mjesta još ima za sve one koji žele da uživaju u zimskim čarolijama, istakao je Bešović.

I na Jahorini su odlični uslovi za skijanje. Svi-liftovi su u pogonu, čime je omogućeno skijanje na svim stazama. Kako nam je kazala Ivana Lizdek, PR Ski-centra Jahorina, od novogodišnjih praznika na stazama dnevno prođe od 3.500 do 4.000 skijaša, a planinu posjeti oko 5.000 gostiju. Dodala je da je počelo i noćno skijanje na stazi Poljice, i to srijedom, četvrtkom i petkom od 18 do 21 sat, a cijena karte je 15 KM.

– I smještajni kapaciteti su dobro popunjeni. Ima dosta turista, kako domaćih, tako i iz regiona, i to Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. U sve većem broju dolaze u turisti iz Turske i Rusije, navela je Lizdek.

(Oslobodjenje)